DOF Nyheder

do-f.dk
 1. 2019 U18 Samling Jeppe Ruud 2

  I weekenden d. 17-19 januar blev den første samling for U18 gruppen afholdt. 32 løbere i aldersgruppen 15-18 år, og 8 trænere var afsted.

  U18-gruppen er en del af den nye landsholdsstruktur, som startede op i 2020. Arbejdet med gruppen er i et stærkt samarbejde med TC-trænerne. TC-trænerne indstiller løberne til gruppen, og deltager også i samlingerne så vidt som det er muligt. Derudover har U18-landstrænerne og TC-trænerne i fællesskab aftalt nogle bestemte orienteringstekniske emner, som der arbejdes med - både på og mellem U18-samlingerne ude i de respektive TC’er, og derved skaber en rød tråd for det orienteringstekniske arbejde for netop denne gruppe løbere.

  Den første samling blev afholdt i Silkeborg-området. Træningerne havde “retning” som det orienteringstekniske fokus, og derudover løb gruppen også en stor stafettræning i Gjern Bakker. Samlingen var vellykket med gode træninger, god mad (lavet af Rolf Lund, HSOK, som har sagt ja til at være med på U18-samlingerne og stå for måltiderne) samt en stor flok motiverede unge løbere, som både var gode til at være fokuseret på træningerne og evalueringerne efterfølgende.

  Trænerne glæder sig allerede til næste samling i starten af marts, hvor alle løberne igen samles i Silkeborg og har en dag i Aarhus, hvor de skal træne sammen med de andre landsholdsgrupper.

  Foto: Jeppe Ruud

  2019 U18 Samling Jeppe Ruud


 2. 2019 Loberen

  Dansk Orienterings-Forbund har indgået aftale med Løberen, så specialbutikken med løbeudstyr fortsætter som samarbejdspartner  i 2020.

  Juniorernes rangliste vil dermed fortsat være kendt som Løberen League. Her sponsorer Løberen gavekort til top 3-løberne, både i de enkelte afdelinger og i den endelige stilling i slutningen af sæsonen.

  Løberen får som officiel samarbejdspartner en række fordele, herunder omtale i DOF’s kommunikationskanaler og logo på landsholdets tøj.

  DOF er glad for samarbejdet med Løberen, der er kendt for sin seriøse rådgivning ved køb af løbesko og øvrigt udstyr til både elite og motionister. Løberen har været sponsor i Dansk Orienterings-Forbund siden 2008.

  Løberen har solgt og vejledt om løbesko og løbeudstyr i mere end 20 år, og har i dag otte butikker fordelt over hele landet.

  Løberens hjemmeside kan man ligeledes købe løbeudstyr i sortimentet, der også tæller sko, tøj og pandelamper specifikt målrettet orienteringsløbere.

  Lberen logo 2016 RED 136 px 002

 3.  

  2020 Midtjysk Sprint CupIgen i 2020 bliver der mulighed for at konkurrere hen over hele sæsonen i sprintløb, men der går nok en god måneds tid, før der foreligger et færdigt program for Dansk Sprint Cup. 

  Det forventes at ranglisten kommer til at omfatte ca. 10 afdelinger begyndende med sprinten ved Danish Spring i marts og med sprinten ved Høst Open i oktober som sidste afdeling. Endvidere forventes klasseopdelinger at blive tilpasset til DM Sprint-klasserne, dog med mulighed for at arrangørerne kan slå klasser sammen, og at der alene er krav om følgende baner til et stævne:

  - Kort svær (blå)
  - Mellemlang svær (sort)
  - Lang svær (sort)
  - Mellemsvær (gul)
  - Let (hvid)

  Hvis arrangørerne slår klasser sammen vil de dog blive bedt om at lave en separat resultatliste til ranglisten.

  Dansk Sprint Cup har fortsat til formål at synliggøre at orienteringssporten kan dyrkes i byer og parker, synliggøre VM-arrangementerne under DOF, samt få flere - især ungdomsløbere - til at deltage i konkurrencerne samt til rekruttering af flere orienteringsløbere.

  I 2019 var der 989 deltagere i de 9 gennemførte afdelinger, og vinderne blev præmieret i forbindelse med DOF Akademiet i sidste uge. Afviklingen i 2019 har haft en del udfordringer specielt med hensyn til forskelle i anvendte klasser. Endvidere har der i alle klasserne ikke været mange, som har deltaget i 7 tællende konkurrencer, idet kun få har valgt at deltage i sprintløb uden for deres landsdel. Dette vil der sammen med de arrangerende klubber bliver arbejdet med at finde gode løsninger på inden programmet bliver endelig fastlagt.

  Jess Rasmussen, Viborg OK har overtaget koordinationen fra Gert Nielsen. Jess Rasmussen vil om kort tid tage kontakt til klubberne bag følgende arrangementer:

  27/3 Danish Spring Cup, Farum
  2-3/5 Sjællandssprinten, Næstved
  3/5 SM Sprint, Køge
  9-10/5 Midtjysk Sprint Cup, Skive/Viborg
  16-17/5 Fynsk Sprint Cup, Odense
  24/5 DM Sprint, Aalborg
  30/5 Testløb WOC2020, Ribe
  5/6 FIF Sommerweekend (junior VM testløb)
  21/6 Sprint, Thisted
  26/6 Vestjysk 2- dages Sprint, Holstebro
  3/7 Vikingedyst
  6/9 Divisionsmatch, Aarhus
  8-11/7 WOC Tour publikumløb
  23/10 Høst Open sprint

  Det sker for at afklare, om de kan og vil indgå i Dansk Sprint Cup 2020. Hvis der er sprintløb udover de listede, som kunne være en del af Dansk Sprint Cup, så send en mail til jess@youseeme.dk.

   Foto: Reklame for Midtjysk Sprint Cup i maj, der med sikkerhed indgår i ranglisten.

   

 4. Vinterens træner 1- og 2-uddannelser er flyttet til to weekender i marts, stadig i Silkeborg-området. Det drejer sig om d. 29/2-1/3 og d. 21.-22/3, og man kan således kombinere uddannelsen med deltagelse i DM-nat d. 21/3 i Siellenfeld Plantage.

  På uddannelserne udbydes der 4 spor: børnetræner og ungdomstræner (træner 1), og cheftræner og personlig træner (træner 2).

  Der er således lagt op til to weekender med masser af fagligt indhold, og mulighed for sparring med både elitetrænere, klubtrænere og ledere.

  Uddannelserne tager udgangspunkt i TBU-konceptet og bogen Træning af børn og unge orienteringsløbere.

  Træner 1 er for trænere (eller personer, der skal til at være trænere), der har ansvaret for den ugentlige træning af børn og unge i klubben. På træner 1 er der to spor: ét for børnetrænere (trænere for børn under 12 år) og ét for ungdomstrænere (trænere for unge over 12 år). Her er der især fokus på de færdigheder, som børn og unge skal lære, og hvordan man som træner formidler træningen på bedste vis.

  Træner 2 er for trænere (eller personer, der skal til at være trænere), der er personlig træner for én eller flere løbere, og for trænere, der har det overordnede ansvar for klubbens træning. På træner 2 er der fokus på bl.a. sportspsykologi træning og træningsplanlægning.

  Tilmelding via O-service.

  traeneruddannelse

 5. Tema Findvej2020 er udråbt til Naturens År. Det betyder dels, at DR året igennem formidler Danmarks natur på vores fjernsyn, mobiler og i radioen – og dels, at hele landet skal inviteres med ud i det fri. Og her kan vi i orienteringsklubberne komme til at spille en stor rolle.

  Dansk Orienterings-Forbund er sammen med Kano og Kajakforbundet udnævnt til udviklingsprojekt under Naturstafetten, som du kan læse mere om her. https://www.friluftsraadet.dk/naturstafetten

  Naturstafetten hører under projektet Vores Natur  og løber i sommermånederne og kommer undervejs forbi 16 udnævnte Naturperler. Her kan vi møde danskerne med en orienteringsudfordring – f.eks. et Find vej-projekt, der samtidig har koblet en lydfortælling på med app’en Travel Tales. Det giver mulighed for, at man som deltager kan finde vej i noget af Danmarks flotteste natur og samtidig blive klogere på den lokale flora og fauna – formidlet på smartphone i samarbejde med den enkelte Naturperle.

  Naturstafetten giver mulighed for at klubberne kan modtage økonomisk støtte, hvis de f.eks. opdaterer eller udarbejder Find vej-materiale til projektet.

  DOF’s Naturkonsulent Nina Hoffmann vil i løbet af de kommende uger kontakte de klubber, der ligger i umiddelbar nærhed af Naturperlerne for at fortælle nærmere.

  Hvis I ikke bliver kontaktet, men gerne vil spille en rolle i Naturstafetten – så kontakt Nina på nh@do-f.dk eller 3011 4767.

  Naturstafetten kommer forbi følgende ”perler”:

  Søndag d. 31. maj 2020 - Nationalpark Kongernes Nordsjælland
  Søndag d. 7. juni 2020 - Naturpark Amager
  Søndag d. 14. juni 2020 - Nationalpark Skjoldungernes Land
  Søndag d. 21. juni 2020 - Geopark Odsherred
  Søndag d. 28. juni 2020 - Møn Biosfære
  Søndag d. 5. juli 2020 - Bornholm v. Naturstyrelsen
  Søndag d. 12. juli 2020 - Naturpark Maribosøerne
  Søndag d. 19. juli 2020 - Geopark Sydfynske Øhav v. Naturama
  Søndag d. 26. juli 2020 - Naturpark Lillebælt
  Søndag d. 2. august 2020 - Nationalpark Vadehavet
  Søndag d. 9. august 2020 - Naturpark Vesterhavet
  Søndag d. 16. august 2020 - Skagen – Råbjerg Mile v. Naturstyrelsen
  Søndag d. 23. august 2020 - Nationalpark Thy
  Søndag d. 30. august 2020 - Naturpark Nissum Fjord
  Lørdag d. 5. september 2020 - Nationalpark Mols Bjerge
  Søndag d. 13. september 2020 - Himmelbjerget v. Silkeborg Kommune

 6. Hvert år i januar mødes det internationale orienteringsforbunds (IOF) bestyrelse, medarbejdere og udvalgsmedlemmer til det såkaldte Joint Meeting, hvor udvalgene holder møder og hvor man taler om den fælles retning for international orientering. Derfor var Finn Arildsen fra IT-udvalget ("IT-Commission"), Vibeke Vogelius fra Trail-o-udvalget ("Trail-o-Commission") og denne artikels forfatter fra udvalget vedrørende fodorientering ("Foot-o-Commission") i weekenden til møde på et sportshotel i en skov et stenkast fra Eintracht Frankfurts imponerende hjemmebane.

  Mødets helt store tema var orienteringsidrættens værdier. Det var selvfølgelig med baggrund i begivenhederne i Kina i oktober, hvor kinesiske atleter blev taget i fusk ved de militære verdensmesterskaber i o-løb og den voldsomme debat, som fulgte efter World Cup sprinten i Kina, hvor to kinesiske atleter opnåede langt bedre resultater end de fleste havde forventet. Som IOFs direktør Tom Hollowell fortalte ved gennemgangen: "Jeg kunne godt have ønsket os en anden måde at blive breaking news i CNN på".

  AWK på podiet

  Næstformand i IOF, Astrid Waaler Kaas fra Norge, giver status for strategien

  IOF har tidligere formuleret bæredygtig, inkluderende og etisk som værende vores gennemgående værdier. For  værdien etisk har IOF formuleret, at "Alle skal optræde efter de højeste etiske standarder for fairness, ærlighed og respekt for regler og for hinanden".

  Det er netop i krisesituationer, at værdier skal stå sin prøve. For os der har dyrket sporten i mange år, er det grundlæggende at vi ikke færdes i terræner, hvor vi om kort tid skal deltage i en vigtig konkurrence. Vi prøver ikke at få ureglementeret information om baner. Og for langt de fleste af os er det også grundlæggende, at vi optræder med respekt over for hinanden, uanset om vi kunne have ønsket os en arrangør havde tegnet kortet lidt anderledes, uanset om vi ikke synes holdkammeraten har den samme indstilling til træning, som vi selv har, eller hvad vi ellers kan være uenige om.

  Men kan vi være sikre på, at der ikke sker skred i vores værdier? Kan vi være sikre på, at man i forskellige dele af verden ser ens på vores fælles værdier? Det var spørgsmål, som Tom Hollowell stillede de ca. 70 deltagere ved mødet. Spørgsmål, som ikke bare kalder på hurtige løsninger. Det blev nævnt, at man kunne løse en del af problemet med ulovligt forhåndskendskab til et sprintområde ved at offentliggøre kortet på forhånd og lade deltagerne gå rundt i området inden posterne sættes ud. Løbernes repræsentant, den schveiziske topløber Florian Howald gik meget klart igennem på skype-forbindelsen fra hans sydafrikanske træningslejr: Det ønsker løberne ikke. "Det er afgørende for os at løbe i ukendte områder og vi forventer, at arrangørerne sørger for fair konkurrence, selvom det er nemmere bare at offentliggøre det hele på forhånd".

  Det er svære spøgsmål, der ikke lader sig besvare på en lørdag formiddag i januar i en skov uden for Frankfurt. Men det er spændende at IOF har mod på at tage de spørgsmål op. Jeg håber den videre proces vil give nogle bud på svar, som vi også kan bruge her i Danmark, når vi skal udvikle vores idræt og udvikle vores måde at omgås hinanden, så alle føler sig inkluderede, respekterede og i sidste end motiverede til at levere fantastiske stævner, enestående resultater og gode oplevelser for hinanden.

   

  IOF værdier

  IOFs og medlemslandenes fælles værdier

   

  Danmark i fokus

  Der var også andre emner på agendaen. Efter at Danmark de seneste to år har arrangeret tre flotte IOF-stævner, Veteran-VM, Junior-VM og MTBO-VM, glæder alle sig til at komme til VM i Danmark til juli. IOF har også et nyt initiativ, hvor man gerne vil styrke løber- og trænerniveauerne i de mindre og mellemstore medlemslande. I den sammenhæng har man fået link til vores flotte nyudgivne TBU-bog "Træning af Børn og Unge orienteringsløbere". Der var stor beundring for det fantastiske arbejde, som ligger bag den bog, og flere talte om de kunne få lov at oversætte den til deres eget sprog.

 7. DOFA2

  Der er god grund til at glæde sig til mange velarrangerede aktiviteter under DOF i det kommende år.

  Omkring 60 medlemmer fra 23 forskellige klubber brugte nemlig de fleste af lørdagens lyse timer i Korup på Fyn, der i år lagde skole og fritidscenter til DOF Akademiets store uddannelsesdag.

  På de seks forskellige kurser der var på plakaten, blev deltagerne klogere på f.eks. stævneledelse, foreningsudvikling, banelægning, korttegning med mere.

  Der skal lyde et stort tak til de undervisere, der delte ud af deres erfaringer og klædte deltagerne på til at lave endnu bedre stævner i de kommende år.

  Og samtidig er der også grund til at takke deltagerne, der mødte op med stor nysgerrighed og gode spørgsmål, der gjorde alle klogere.

  Foto fra arkivet

 8. 2020 Sprintcup Buff mini 

  Når videbegærlige DOF-medlemmer lørdag er samlet på Fyn til DOF Akademiets årlige uddannelsesdag er der samtidig udlevering af præmier fra Dansk Sprint Cup 2019 og salg af den nye TBU-bog, der fremover skal danne grundlaget for al børne- og ungetræning i forbundet.

  Nummer 1, 2 og 3 i hver klasse i Sprint Cuppen præmieres med en lækker buff/halsedisse (se billedet), der kan holde halsen og ørerne varme under vinterens og forårets o-aktiviteter.

  Resultaterne fra ranglisten kan findes på DOF's hjemmeside under ranglister.

  TBU-bogen sælges til sædvanlig pris, 349,- og kan kun købes via MobilePay. Der er åbent for køb af bogen i frokostpausen i caféen, hvor kursisterne spiser frokost.

  Derudover medbringes nogle eksemplarer af folderen: "Lær at finde vej", der er en god introduktion til vores idræt for nysgerrige.

  Hvis du har særlige ønsker om at få medbragt materialer fra DOF's sekretariat til Fyn, kan kommunikationskonsulent Erling Thisted kontaktes på mail.

   

 9. 2019 NinaHoffmann Naturkonsulent

  Kære DOF-medlemmer!

  Så gik 2019 på hæld og et nyt står for døren.

  Året 2019 har været mit første år som naturkonsulent i Dansk Orienterings-Forbund. Et år der har budt på mange dejlige og lærerige oplevelser. Men også et år hvor det mærkes at tiden og ikke mindst mulighederne for adgangen til at dyrke vores dejlige sport ændres. Urørt skov, dødt ved og store indhegninger er kommet på alles læber og synes hos et flertal af politikerne at være løsningen på vores miljømæssige udfordringer.

  Dansk Orienteringssport har i mange år haft et godt ry. Et ry, hvor vi bl.a. er kendt for at efterlade skoven pænere end vi modtog den, men dette kan vi ikke blive ved med at leve på. Der er røster i Danmark der gerne ser det anderledes og lægger op til at sætte vidtgående begrænsninger for andres udfoldelse. Vi er i Dansk Orienterings-Forbund opmærksom på dette og arbejder pt. på hvordan vi kan spille en rolle i den offentlige debat. Men også I i klubberne må være aktive lokalt, hvorfor vi bl.a. arbejder på en skitse til indlæg i de lokale aviser.

  I Dansk Orienterings-Forbund er vi yderst privilegeret ved at være repræsenteret i alle Naturstyrelsens enheder gennem de lokale brugerråd. Dette kan vi takke Jer lokale for og det kæmpe arbejde I yder. En stor tak skal lyde herfra.

  At være repræsenteret i alle Naturstyrelsens brugerråd er et privilegium vi har været forvænt med i mange år, men også her er der kræfter udefra der meget gerne vil tage over. Det var derfor med et vist vemod at ikke flere af de lokale brugerrådsrepræsentanter kunne deltage i Brugerrådsseminaret i slutningen af november 2019, og jeg derfor måtte se andre interesseorganisationer få pladserne. Dermed blev det også deres røster, der blev hørt af Lars Bendix Poulsen fra Naturstyrelsen, som havde et oplæg på dagen. Tusind tak til Jer der mødte op.

  Jeg ønsker for 2020 at vi sammen kan vise orienteringssporten frem som en sport med et inkluderende natursyn. Hvor vi viser rummelighed og respekt for andre, som finder glæde ved en anden form for færdsel end os selv. Men også at orienteringssporten er med til at sikre at Danmark også i fremtiden skal være kendt for et balanceret natursyn, hvor vi har respekt for, at Naturstyrelsen gennem regler og aftaler sikrer varetagelse af alles interesser i statsskovene. Og de private skovejere også fremover lever op til deres ansvar for at stille deres unikke natur til rådighed for alle, der færdes med respekt og efter aftale.

  Som Naturkonsulent ser jeg frem til et bæredygtigt og handlekraftigt samarbejde med klubberne og deres medlemmer til gavn for vores fælles kærlighed til orienteringssporten.

  Lad os møde hinanden i skoven med smil og hilsen. Den er der for os alle.

  GODT NYTÅR!

  Nina Hoffmann
  Natur- & Skolekonsulent
  Dansk Orienterings-Forbund 

  Ninahoffmann

   

 10. Hver dag i december frem til d. 24/12 offentliggør vi her på siden en ny træningsøvelse for børn og unge.

  Dansk Orienterings-Forbund har netop udgivet bogen Træning af børn og unge orienteringsløbere. Bogen beskriver, hvordan børn og unge skal trænes i forhold til deres udvikling og alder i 98 forskellige færdigheder, fordelt på 3 sportslige områder: fysisk og motorisk træning, o-teknisk træning og sportspsykologisk træning. Det kræver mange øvelser, og mens der arbejdes på at få dem gjort tilgængelige, kan du her få en forsmag på dem.

  Dagens øvelse er: Grøn, gul eller rød? Link til pdf-fil med øvelsen her.

  Bogen Træning af børn og unge orienteringsløberekan købes for 349 kr. Den bestilles ved at skrive til ab@do-f.dk og betale med MobilePay via linket her.

  Rigtig glædelig jul!

  /Tue, Anders og Jeppe!

  Omslag billede

FIF Hillerød Orientering

Klubhus   CVR   32232965
    Bank   Spar Nord Hillerød
"Kompashuset"   Konto   9213-4560075893
Ødamsvej 36   IBAN   DK0992134560075893
3400 Hillerød    BIC   SPNODK22

Medlem af

      

Top
Template by JoomlaShine