DOF Nyheder

do-f.dk
 1. Den tredobbelte sprintverdensmester Maja Alm er storfavorit til at vinde DM-sprint i Hillerød. Billedet er fra VM i Strømstad i 2016, hvor Maja vandt en af sine VM-guldmedaljer.

  Den kommende weekend står i sprintens navn. Lørdag afvikles DM i sprint i Hillerød midtby, og dagen efter bliver DM sprint mix stafet afgjort fra samme stævneplads.

  Lørdagens individuelle sprint er samtidig sjette afdeling af Trimtex Senior Cup og Løberen League. I senioreliteklasserne tæller løbet desuden til verdensranglisten. Så ud over medaljer, er der også en masse point at løbe om.

  Maja storfavorit
  I dameklassen må sidst startende Maja Alm bære på favoritværdigheden. Den seksdobbelte danske verdensmester har vundet VM-sprint de seneste tre år i træk, og senest har hun vist superform på især sprint mix-stafetten til EM i Schweiz for under en måned siden.

  Allerede når første dameløber kommer i mål, kan vi dog forvente at have en indikation af, hvor tiderne skal slutte. Klokken 15:50 løber den dobbelte verdensmester fra 2015 Emma Klingenberg som første dame ud på ruten. Hun har lagt landsholdssatsningen på hylden - men ikke desto mindre har hun vist rigtig god form i år - senest da hun sammen med sin svenske klub Järfälla vandt 10-mila.

  Der er afbud fra Ida Bobach, der desværre er blevet ramt af endnu en frustrerende skade. Ellers starter de øvrige medaljefavoritter Amanda Falck Weber og Cecilie Klysner henholdsvis et og to minutter før Maja Alm.

  Spænding i herreklassen
  I herreklassen er der lagt op til en spændende dyst. Søren Bobach stiller ikke til start, da han har valgt at prioritere skovdistancerne i år. Sidste års vinder Andreas Boesen måtte stå over til EM på grund af en skade, så det bliver spændende at se, om han er tilbage på sit max niveau igen.

  Ellers er det som i dameklassen de sidste startende, vi kan forvente slås om medaljerne. De sidste seks startende er DM-ultra mesteren Rasmus Djurhuus, Emil Øbro, Magnus Dewett (der løb en række flotte løb til EM), Andreas Boesen, Jakob Edsen (de især udmærkede sig med en rigtig flot 2. tur til EM i sprint mix stafetten) og den efterhånden meget erfarne bronzemedaljør fra VM-sprint i 2014 Tue Lassen som rosinen i pølseenden.

  Hos herrerne kan vi dog også få en god indikation af, hvor hurtigt banen skal løbes, når første løber er i mål. Først startende kl. 15:30 er den rutinerede Rune Olsen, der flere gange har blandet sig i medaljestriden til DM-sprint.

  Sprint mix stafetten
  Søndag afvikles de danske mesterskaber i mix stafet for fjerde gang. Det er 'kun' et forbundsmester, så der bliver ikke uddelt DIF-medaljer i seniorklasserne, som der gør til de øvrige danske mesterskaber.

  Kampen om guldmedaljerne ser ud til at stå mellem Tisvilde Hegn OK med Ida Øbro, Rune Olsen, Emil Øbro og Amanda Falck Weber og OK Pan Aarhus med Caroline Finderup, Rasmus Djurhuus, Andreas Bock Bjørnsen og Ane Linde. Der kunne dog være et farligt outsiderhold fra lokalklubben FIF Hillerød. I skrivende stund er deres hold dog tilmeldt uden en sidstetursløber.

  Har du ikke mulighed for at tage til Hillerød og opleve konkurrencerne, så kan du følge med i live resultat formidlingen på arrangementets hjemmeside: http://www.fiforientering.dk/wp-dm2018/?page_id=404&lang=en

 2. Klasselokalet var byttet ud med skoven, da ca. 4500 skoleelever fandt vej på Skolernes Find vej Dag 2018. 

  Solen skinnede, og 14 orienteringsklubber rundt om i hele Danmark havde arrangeret nogle flotte arrangementer - i samarbejde med Dansk Orienterings-Forbund og støttet af Nordea-fonden. 

  Eleverne havde røde kinder og store smil på læberne, da de klassevis skulle finde så mange poster som muligt, og enkeltvis sprinte alt, hvad de kunne igennem sprintbanen. 

  Skolernes Find vej dag 027

  Tak til klubberne og Nordea Fonden for at gøre Skolernes Find vej Dag 2018 mulig.

  Billede af K. K. Terkelsen.

 3. Årets første eliteklubforum aflyses på grund af for få tilmeldte.

  Det afholdes således ikke som det ellers tidligere var annonceret:

  Lørdag den 26. maj 2018 kl. 11:00 – 13:30 i

  Farum OKs klubhus, Ryttergårdsvej 104, 3520 Farum

  Eliteklubforum afholdes normalt to gange om året, hvor eliteudvalget og landsholdsledelsen inviterer til dialog med de eliteinteresserede ledere i DOFs klubber. Alle er velkommen til møderne, men målgruppen er personer, der gerne vil deltage i talentudviklingen og udviklingen af dansk landsholdsorientering.

   

  JWOC 2017 holdet

  Juniorlandsholdet er blandt emnerne ved Eliteklubforum

  Med venlig hilsen

  Sportschef Lars Lindstrøm og Eliteudvalgsformand Helge Lang Pedersen

 4. Rasmussoegaard

  Kåringen af årets MTBO rytter blev annonceret i løbet af weekendens MTBO Camp. Prisen blev overrakt af MTBO udvalgets formand Troels Bent Hansen i forbindelse med Campens præmieoverrækkelse lørdag aften. En glad formand kunne berette at et enstemmigt MTBO udvalg helt naturligt havde peget på Rasmus Søgaard som årets prismodtager. Det blev pointeret at Rasmus selvfølgelig skulle have årets pris i kraft af de fremragende resultater som blev opnået på den internationale scene sidste sommer, først med en Europamester titel og derefter med Verdensmesterskabet som kronen på værket måneden efter, begge dele tilkæmpet på den respektindgydende lange distance. Og nå ja, så blev det også lige til et dobbelt Danmarksmesterskab på de to DIF anerkendte DM-distancer mellem og lang.

  Rasmus gav efter overrækkelsen udtryk for at det er dejligt at blive anerkendt for sine sportslige bedrifter. Han udtalte endvidere ”At vinde EM og VM er resultater af hård træning gennem mange år for at opnå mine egne sportslige ambitioner, og at der er andre som følger med som synes det jeg laver er værd at hylde, er både en bonus og noget som betyder meget. Jeg sætter stor pris på den anerkendelse og takker forbundet for prisen.”

  Vi håber at Rasmus fremadrettet følger op på de fine præstationer og mon ikke det meste af MTBO Danmark ser frem til at følge ham i 2018 sæsonen.

 5. Onsdag d. 23/5 er dagen for årets internationale orienteringsdag, hvor alverdens orienteringsklubber byder velkommen til nysgerrige gæster, skoleelever og rutinerede orienterede.

  I 2017 deltog i alt 288.000 mennesker i World Orienteering Day, og i år satses der på endnu flere. Her en uge inden WOD er der registreret mere end 1100 events, fordelt på 75 lande og 6 kontinenter.

  I Danmark er Skolernes Find vej Dag planlagt som en del af WOD, og bidrager således med ca. 4000 elever. Men der er også plads til jeres arrangement, så hvis din klub afholder en træning eller et orienteringsarrangement, så meld det til WOD, og bliv en del af festen.

  WOD Promo

  Foto af Uffe Palm

   

  Arrangementer der afholdes mellem d. 23/5 og 29/5 kan tælle med i World Orienteering Day. På hjemmesiden skal man registrere sit event inden afholdelsen, og bagefter indrapportere deltagerantal, og der kan suppleres med kort og billeder fra arrangementet. På hjemmesiden findes der også diverse hjælpemidler til arrangører (flyers, diplomer, brystnumre etc.).

  Læs mere på hjemmesiden her.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 6. De seneste 5 dage har der været fuld rulle for både elite og bredde i det Nordsjællandske. 2018 udgaven af MTBO Camp fandt sin afslutning i dag søndag med klassisk ultra-lang bonanza – også kaldet Høker på disse hjemlige breddegrader – i nærmest perfekte forhold i den nyudsprungne forårsskov. Og sikke en tur. Artikel forfatterens GPS nåede lige at runde 80km inden målgang og en velfortjent tår koldt vand. Inden dagens udholdenhedstest var der gået 4 dage med race på hhv. sprint-, mellem- og lang-distance samt mindre intense tekniske eftermiddagstræninger krydret med en finurlig Crying Mile fredag aften. Der har altså været rigeligt at se til for deltagerne på årets Camp og mon ikke de fleste sover ret godt i aften?

  MTBO Camp 2018 2

  Startfeltet til søndagens ultra-lang

  Allerød OK kan som arrangerende klub kigge tilbage på et nogle intense dage og et velafviklet stævne hvor der har været mange rosende tilkendegivelser fra mange af de mere end 300 deltagere fra nær og fjern. MTBO Camp er kendetegnet ved at være et tilløbsstykke for dele af verdenseliten, mens der samtidig er plads til at alle motionsryttere kan køre med ved det samme stævne. Det sociale samvær på tværs af køn, alder- og landegrænser er også i højsædet. I år var der på forsøgsbasis arrangeret en særlig overnatningsmulighed for junior og ungdomsrytterne hvilket specielt de danske, franske, tjekkiske og østrigske hold bakkede op om med i alt 44 deltagende unge. Det er særdeles godt at se hvordan de unge fra forskellige nationer finder sammen, bakker hinanden op, deler erfaringer og glædes over hinandens sejre. Alt i alt er MTBO Camp et super koncept som har vist sig at være langtidsholdbart. Den næste mulighed for deltagelse kommer i 2019 hvor Viborg OK har påtaget sig arrangørtjansen.

  MTBO Camp 2018 1

   Socialt samvær på tværs af landegrænser

  De hjemlige landsholdsryttere har alle været med til årets MTBO Camp som en naturlig del af sæsonforberedelserne til sommerens Europa- og Verdensmesterskaber. Den har samtidig givet en indikation af hvordan de alle er kommet igennem den tunge vintertræningsperiode og generelt set er der pil opad. Det blev således til flere podieplaceringer på både herre- og dame-siden hvilket er godt for selvtilliden før den sidste formafpudsning inden mesterskabsperiode. Rasmus Søgaard er ved at komme ovenpå efter en hjernerystelse omkring juletid og en periode med knæproblemer. Han er således lidt bagud i forhold til den helt optimale plan, men dog fortrøstningsfuld mht. at få det sidste på plads i løbet af den kommende halvanden måneds tid. Tvillingsøster Camilla Søgaard kan for en gangs skyld gå ind i en sæson uden at have været plaget af skader af den ene eller anden art og har vist allerede nu at hun har farten inde til kunne være med hvor det er sjovt. Oliver Friis har fået lagt grundformen på cross-cyklen hen over vinterperioden og har god mulighed for at arbejde med afpudsningen hen mod sommeren. Cæcilie Christoffersen har også vist at både form og orienteringsteknik er på rette vej og således bliver det spændende at følge dem alle når det virkelig gælder senere på året.

  Næste betydningsfulde arrangement for alle hjemlige MTBO ryttere er DM-weekenden 16-17 juni, hvor der igen bydes op til dans af Viborg OK. Tilmeldingen er åben i O-Service.

  Resultater fra MTBO Camp 2018 findes her.

 7. Helt som ventet blev den afsluttende langdistance ved EM en fysisk styrkeprøve ud over de sædvanlige. Til gengæld var  dele af banen relativt enkel, da der var relativt oplagte vejvalg og en del enkle postplaceringer. Til gengæld blev disse dele afløst af krævende vejvalgsstræk og nogle virkeligt vanskelige skræntposter, hvor man bare ikke skulle løbe forkert, for så kostede det.

  På radioen efter en tredjedel af banen lå Maja Alm til en sølv-/bronzemedalje, men tidstab på den midterste del af banen lod sig ikke indhente på sidste del, således at de to hjemmehåb  Julia Gross og Sabine Hauswirth kom foran.

  På guldpladsen blev dagens langdistance ved europamesterskaberne i orienteringsløb  en reprise på sidste års VM i Estland, da svenske Tove Alexandersson vandt sit andet guld og tredje individuelle medalje her ved EM. Sverige havde valgt at lade Tove stå over gårsdagens stafet, hvor Maja løb bronzen hjem i konkurrence med netop Sverige. Så det var helt efter bogen, at Tove med friske ben klarede sig bedst på den 11,3 km lange bane med 680 meter stigning langs det bedste vejvalg. Toves sluttid blev 1:21:08.

  "Maja er irritirret over sit løb i dag", fortæller sportschef Lars Lindstrøm fra Milano lufthavn, hvorfra holdet venter på at komme hjem. "Teknikken rakte ikke helt til de teknisk krævende poster på de stejle skrænter, men hun følte sig godt løbende og ikke mærket af gårsdagens stafet."

  Maja WOC 2017 LF

  Maja Alm - her ved WOC 2017 - slutter EM på en fornem 5. plads

  Af de andre danske kvinder gik det bedst for Amanda Falck Weber, der med tiden 1:41:35 sluttede midt i feltet som nr. 34. En super flot placering til en så ung løber i denne type terræn. "En flot gennemførelse af Amanda, der hele tiden tager gode skridt fremad", vurderede Lars Lindstrøm efter løbet.

  Miri Thrane Ødum var knap 6 minutter efter Amanda. Med tiden 1:47:17 blev Miris placering nr. 49.

  Hos herrerne imponerede Søren Bobach endu en gang med en fuldt godkendt præstation på 24. pladsen med en sluttid på 1:44:05.  Tue Lassen havde en lidt tungere dag i bjergene og sluttiden 1:52:48 rakte til en placering som nr. 45. Sidste danske deltager, Björn Cederberg holdt også skruen i vandet til en slutplacering som nr. 58. Norske Olav Lundanes slog atter fast, at han er kongen af langdistance.

  EM er nu slut og med en række topplaceringer har Danmarks 6-dobbelte verdensmester Maja Alm vist, at hun er på den helt rette vej mod VM, der afholdes i Letland i starten af august måned. Med Majas bedste tid af samtlige i begge stafetter og en 4. plads på sprint og 5. plads på langdistancen kan vi glæde os til VM, hvor terrænerne i væsentligt højere grad end de schweiziske ligger godt til de danske løbere. Maja og resten af det danske landshold vil nu fortsætte de minutiøse forberedelser frem mod VM, der indledes med sprint i centrum af Riga lørdag den 4. august.

  Flere resultater kan findes på stævnets hjemmeside.

 8. I dag afholdtes stafetten ved EM i orienteringsløb. Det danske kvindehold med Cecile Friberg Klysner, Ida Bobach og Maja Alm leverede en pragtpræstation og vandt bronzemedaljen i det stærke felt. Og så var det kun i spurten, at det lykkedes Sveriges Karolin Ohlsson at erobre sølvmedaljen med Maja Alm i mål to sekunder efter.

  "Det var helt vildt hektisk på den sidste runde", fortalte en lykkelig Maja Alm kort efter målgang. "Vi passerede arenaen 1½ km før mål og det var en lang spurt på den sidste runde. Jeg er helt vildt stolt af holdet og særligt af Cecilies og Idas præstationer på de to første ture".

  Maja hentydede til Cecilie Friberg Klysner på første tur og Ida Bobach på anden tur. De har begge døjet med mindre skader og kæmpet for at blive klar til EM. "Og det er bare så megasejt af Cecilie at løfte sig efter hendes fejl på sprintstafetten og levere en flot første tur her i dag", sluttede Maja.

  EM bronzepiger 2018

   Maja, Ida og Cecilie efter bronzetriumfen

  Cecilie Friberg Klysner var på den første tur i mål blot 1:43 efter de schweiziske hjemmebanefavoritter og var da placeret på 6. pladsen i kampen om medaljerne.  På anden tur blev det til nogle små fejl til Ida Bobach, der kun har få store konkurrencer i benene efter en skadespause siden forsommeren 2017. Men fra Maja Alm blev sendt ud på 7. pladsen kunne man se, hvordan Maja endnu en gang løb sig op gennem feltet, hvor de foran løbende også lavede tekniske fejl, mens Maja løb tæt på perfekt på sin tur.

  "I dag gik det som vi håbede", fortalte sportschef Lars Lindstrøm. "Alle pigerne kan være tilfredse med deres løb. Det er dejligt at se kvindestafetholdet tilbage på medaljepodiet igen. I dag havde vi et tungt opløb op ad bakke og der er Karolin Ohlsson ekstremt stærk, så vi kan være super tilfredse med bronzemedaljen". Guldet gik til Schweiz, mens Sverige som skrevet vandt sølv.

  I glæden over medaljen, skal vi selvfølgelig ikke glemme de øvrige danske hold. På første tur var Amanda Falck Weber på andetholdet kun lidt over to minutter efter Cecilie mefter en rigtigt fin præstation. Caroline Gjøtterup imponerede igen stort på anden tur, hvor hun tog seks placeringer og blot løb halvandet minut langsommere end Ida. Til sidst tog Miri Thrane Ødum endnu en placering til en samlet 14. plads og nr. 5 af andetholdene, eksempelvis foran Norge 2.

  Herrernes førstehold blev nr. 11.  Tue Lassen skiftede på første tur  små 3½ minut efter Storbrittanien, der overraskende førte efter første tur. Magnus Dewett leverede igen en rigtigt fin indsats og var omkring 7½ minut efter Norge, der nu havde lagt sig i spidsen. Der blev Norge stafetten ud, så de to sejrsvante schweiziske hold måtte nøjes med placeringerne 2 og 3. Nogle minutter bag præsterede Søren Bobach atter på højeste niveau, da han kun tabte omkring et minut til de førende på hans sidste tur.

  På det danske andethold skiftede Jakob Edsen lige før Tue Lassen efter en godkendt præstation. Björn Cederberg tabte små 5½ minut, hvorefter holdet var 9. bedste andethold, da det måtte stoppe, da der jo ikke var en sidste løber til holdet efter Andreas Boesen måtte melde afbud før VM.

   EM afsluttes i morgen, søndag, med langdistance, hvor Danmark endnu en gang har store forhåbninger til Maja Alm, der vandt sølv på distancen i VM 2017. Deltagerne vil genkende arenaen, der er den samme, som blev anvendt ved torsdagens sprintstafet.

  Flere resultater kan findes på liveorienteeringeller stævnets hjemmeside.

 9. Desværre blev det ikke i den traditionelt danske paradedisciplin, sprintstafetten, at Danmark slog igennen ved EM i orienteringsløb.

  Cecilie Friberg Klysner var fint med på en 3./4. plads første halvdel af turen, men lige før arenapassagen kunne man se Cecilie komme til at løbe i en forkert retning. Og da Schweiz samtidig havde valgt at sætte søndagens sprint-bronzevinder, Judith Wyder, på første tur, så blev Cecilies svaj rigtigt dyrt. I mål var Wyder næsten et minut foran Østrig med Sverige lige efter og Cecilie var som nr. 14 over to minutter efter ved skiftet. Og det er rigtigt meget i en sprintstafet.

  Så var der nerver på, da debutanten Jakob Edsen løb ud, særligt da hans GPS ikke virkede, så vi ikke kunne følge hans vejvalg. Men Jakob gjorde al tvivl til skamme og løb en fuldstændigt forrygende anden tur. Trods det vanskelige udgangspunkt tabte han på hele turen blot 18 sekunder til hjemmebanehelten Florian Howald, der løb alene i spidsen. Jakob skiftede som nr. 13. Oppe foran gjorde et par dårlige vejvalg, at afstanden fra Schweiz til Sverige ved skiftet til tredje tur var nede på 24 sekunder.

  Tredje tur var giganternes kamp mellem Martin Hubmann fra Schweiz og Jonas Leandersson fra Sverige, som endte med at Hubmann bragte hjemmefavoritternes forspring op på 46 sekunder. Bag dem tabte Tue næsten et minut på den hårde stigning op til den fjerneste del af banen og på nedløbet et lille minut mere, således at Maja Alm blev sendt ud som nr. 14, 3:53 efter de førende.

  Så var alt håb om medalje ude, men Maja svigtede naturligvis ikke holdet af den grund. Med et godt vejvalg til post to var Maja oppe i ryggen på de tre hold lige foran og det var en fornøjelse at se på GPS-en, hvordan de med det samme blev parkeret på den barske stigning op mod post 4. Kort efter var også Italien og Spanien indhentet og det var ikke nødvendigt at indhente Finland - det klarede Anja Haatala selv med et voldsomt bom. Kort efter blev også Rusland passeret og hvis og hvis…Hvis banen lige havde været lidt længere, så kunne Maja nok også have indhentet de sidste 42 sekunder op til Norges bronzemedalje. Nu blev det i stedet en 7. plads, hvor Maja på sidste tur løb en anelse hurtigere end Elena Roos, der sikrede Schweiz den ventede guldmedalje lidt over et minut foran Sverige, der havde Karolin Ohlsson på sidste tur. 

  Maja SR EM 2018

  EM er en folkefest - desværre mest for hjemmepublikummet (foto: Lars Lindstrøm)

  "Det var en rigtigt træls dag", fortæller Sportschef Lars Lindstrøm fra Capriasca paese i Schweiz. "I dag lavede vi desværre nogle fejl, som vi ikke bør lave. Cecilie læste baneforløbet forkert og løb mod post et i stedet for post 13 efter post 12. Det kostede 45 sekunder og så var løbet kørt." Lars var stærkt imponeret over Jakob Edsens præstation, men måtte konstatere, at Tue Lassen ikke tog de bedste vejvalg og også overså nogle vigtige passager på den drilske bane.

  Fredag er der hviledag ved EM før stafetten afvikles på lørdag. Kvinderne starter kl. 14:00, mens herrerne går i skoven kl. 16:00.

 10. Solen skinnede over Danmark, og tæt på 3000 fandt vej til et Find vej-arrangement i Danmark.

  Efter sidste års lidt svingende vejr, var det spændende at se om vi kunne nå op på tidligere tiders deltagerantal, og det gjorde vi næsten.

  Igen år havde Dansk Orienterings-Forbund, Nordea-Fonden og 40 orienteringsklubber allieret sig omkring Find vej Dagen.

  Der var også et par nye tiltag i årets udgave. Blandt andet var der åbning af et nyt projekt på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm, her var Tom Peter Neesgaard primus motor for projektet fra start til selve Find vej Dagen med 325 besøgende. OK Melfar tog chancen og lavede deres event i forbindelse med Lillebæt Halvmarathon, og blev også besøgt af over 300 deltagere.

  Næsten halvdelen af klubberne kunne også tilbyde O-Track til deltagerne. Deltagerne der brugte O-Track skal analyseres, førend vi kan melde noget konkret ud omkring O-Track og Find vej Dagen.

  Som sædvanlig var medaljerne og diplomerne et stort hit blandt de yngste, og der var en ekstra overraskelse, nemlig i form af en mini-skærm med reflekser på hver side.

  Vi siger tak til alle klubberne for at gøre Find vej Dagen 2018 mulig. Samt tak til Nordea-Fonden, Løberen og børnefilmen Mesterdetektiven Sherlock Gnomes.

FIF Hillerød Orientering

Klubhus   CVR   32232965
    Bank   Spar Nord Hillerød
"Kompashuset"   Konto   9213-4560075893
Ødamsvej 36   IBAN   DK0992134560075893
3400 Hillerød    BIC   SPNODK22

Medlem af

      

Top
Template by JoomlaShine