DOF Nyheder

do-f.dk
 1. Det blev til favoritsejre i eliteklasserne ved årets sidste MTBO Danmarksmesterskab som i dag blev afviklet i Hedeland ved Roskilde med fuld sol og tørvejr under hele stævnet i modsætning til de foregående stormfulde DM dage.

  Denne sidste ud af 3 konkurrencedage havde mellemdistance på programmet. Og det blev et stævne som afsluttede en DM weekend som bød på meget varierede udfordringer og terræntyper gennem alle de 3 løb. Dagens mellemdistancebaner i det kuperede Hedeland bød på en god portion højdemeter igennem det område som bryster sig af at have Danmarks største alpine skibakke. En temmelig fugtig periode gennem de seneste uger havde også gjort sit for at gøre det sværere for deltagerne med højt græs som stedvis til dels skjulte nogle af de ellers fint kørbare stier. Dertil havde gårsdagens heftige regnskyller gjort sit for at gøre udfordringen større i form af mudrede stier som stedvis var særdeles glatte. Som stævnet skred frem var der da også en del styrt og udskridninger blandt deltagerne. På nær et uheld som resulterede i en tur på skadestuen, dog heldigvis de fleste uden alvorlige konsekvenser og kun med lidt knubs til følge.

  Igen i dag var der stor ros til banelægger holdet. På det nytegnede kort havde Claus Rasmussen (OK Roskilde) fået noget nær det maksimale ud af terrænet. Deltagerne blev sendt ud på baner hvor der lige fra startøjeblikket skulle holdes fokus og konstant vurderes vejvalg. Under den efterfølgende vejvalgssnak blandt H21 rytterne var det tydeligt at der var blevet taget vidt forskellige beslutninger og rutevalg på rigtigt mange af strækkene, og det var klart at de alle havde følt sig udfordret i det stirige område.

  På dame siden blev det igen i dag til en sejr for Camilla Søgaard (Horsens OK) som dermed kan kalde sig 3-dobbelt Danmarksmester det næste år. Den præstation er der ikke så mange fingre at sætte på, selv om Camilla efter dagens løb beretter om enkelte usikkerheder undervejs samt et bom som kostede halvandet minut i området benævnt Bermudatrekanten blandt de lokale. Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) leverede igen i dag en stabil orienteringsmæssig præstation og tog sig af andenpladsen 3,5 minutter efter Camilla. Medaljeskamlen blev fuldendt med Maja Lykke Brinch (FIF Hillerød) som tog sig af dagens bronzemedalje.   

  D20 D21 DM Mellem

  D20 og D21 podiet

  Når Camilla kunne gøre det blandt damerne skulle Thomas Steinthal (FIF Hillerød) også vise at han kunne gentage billedet på herresiden. Den stærke juniorrytter viste sig også i dag at have de stærkeste ben og det bedste hoved og kunne dermed også krone værket med den 3 sejr på stribe. Igen i dag viste Allan Jensen (Silkebog OK) at han er ved at have fundet en god form igen. Allan var dog også en af dem der var i gulvet under dagens løb da han måtte hive nødbremsen ved bunden af en nedkørsel og et efterfølgende skarpt sving hvor der stod en flok MTB ryttere som var i gang med rutebesigtigelse. Resten af løbet blev gennemført i fin stil og som nummer 2 på mellemdistancen fik han endnu en medalje med hjem til samlingen efter årets DM weekend. Som nummer 3 på H21 podiet var der gensyn med endnu en tidligere landsholdsrytter idet Johan MacLassen (Rold Skov OK) sikrede sig bronzemedaljen. Som en sidebemærkning skal det lige nævnes at landsholdsrytteren Oliver Friis på nær et enkelt bom kørte dagens bane i en rigtigt god tid som ellers kunne have bragt ham sikkert på podiet. Det ene bom var dog af sådan en størrelse at fejlen ikke kunne rettes op på den resterende del af banen. Lidt ærgerligt for Oliver at han i løbet af DM dagene ikke rigtigt fik udtælling for hvad han ellers kan være god for. Det har i det hele taget ikke været Olivers weekend. På fredagens sprint havde han bøvl med et kort der blev ulæseligt på den sidste del af banen under styrtregnen og på lørdagens lange distance knækkede han sadelpinden undervejs, hvilket satte ham ud af spillet.

  H20 H21 DM Mellem

  H20 og H21 podiet

  I juniorklasserne var der på både pige- og drengesiden også en gentagelse fra gårsdagen, idet de nykårede danmarksmestre på den lange distance nu også kan føje topplaceringer fra DM mellem til deres MTBO CV. I H20 klassen blev det igen til en klar sejr til Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød) som heller ikke i dag levnede en chance til de andre i klassen. Malte Kliem (Farum OK) og Marko Birk Nielsen (Aalborg OK) sikrede sig hhv. sølv og bronze efter dagens præstationer. Blandt D20 pigerne gik sejren som antydet til Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød) som altså igen fik vist at hun er stabilt kørende. Der var dog i dag en tættere kamp om den endelige medaljefordeling hvor Annika Henriksen (Svendborg OK) tog et skridt opad på præmiepodiet og nappede sølvmedaljen foran en bravt kæmpende Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK).

  Fulde resultater fra MTBO DM Lang på Roskilde OK’s hjemmeside.

 2. Men hele 4 brødre med efternavnet "Svensk" på det vindende hold fra Borlänge-klubben Stora Tuna IK på holdet, så bliver vinderholdet i den traditionelle finske Jukola-stafet næppe nogensinde mere svensk. Og da Jukola-navnet bygger på en legende om syv finske brødre, så kan symbolikken næsten ikke blive mere tydelig.

  Jukola herrestart 2019

  Herrestarten 2019 - Foto: Jukola

  Forud for næstsidste tur havde lokale Tameren Pyrintö fået et lille forspring, men den nye norske storklub fra IL Tyrving med den schweiziske stjerne Andreas Kyburz på sidste tur og Store Tuna IK fik lukket hullet, således at de tre klubbers sidstetursløbere startede ud samtidigt. De fleste ville nok have tilskrevet de rutinerede schweiziske landsholdsstjerner, Matthias Kyburz for Tyrving og Florian Howald for Tamperen Pyrintö de bedste chancer, men Emil Svensk, der på det svenske landshold er bedst kendt som sprint-specialist, rykkede stille og roligt fra de to og kunne uhindret blive modtaget af sine gul-klædte holdkammerater i den finske morgensol og defilere i mål som vinder. IL Tyrving blev nr. to og Tamperen Pyrintö nr. 3.

  Af de to deltagende danske klubber blev det som ventet OK Pan Aarhus, der på 82. pladsen blev bedste danske hold. En lille tilbagegang fra 67-pladsen i 2018, men holdet var i år lidt mindre efter vinderne. Rasmus Djurhuus løb første tur men fik ikke den allerbedste start, da han efter 4 km var 6 minutter efter som nr. 231. Men derfra løb den rutinerede langdistancespecialist til gengæld forrygende og tabte kun yderligere et halvt minut på de sidste 7 km og skiftede som nr. 95.

  Den regerende DM Ultralang-mester Emil Ahlbech leverede en pragtpræstation og skiftede som nr. 46, hvilket blev holdets bedste skifteplacering i stafetten. På den lange tredje tur var der - ligesom i damestafetten - blevet plads til en nyudnævnt Junior-VM deltager - Mads Møller Skaug - som kæmpede forbilledeligt for sagen men løb ind i et par tidstab i starten og midt på den 13 km lange bane.

  Bobachs back

   Bobach is back. Foto OK Pan Aarhus

  Så var der for første gang i en årrække et glædeligt gensyn med hele to Bobach-brødre på samme stafethold, idet først Søren og siden Christian Bobach løb de efterfølgende ture. Søren kom frisk fra World Cup deltagelse først på ugen, mens Christian var tilbage på holdet efter skader for år tilbage medvirkede til at stoppe hans landsholdskarriere. Efter de tos løb var holdet rykket op som nr. 77.

  Jonas Munthe leverede en fuldt godkendt præstation da han holdt placeringen på næstsidste tur, mens Stefan Frands Petersen havde fået genvalg til den 13 km lange sidste tur og efter en flot fight bragte holdet i mål til slutplaceringen 82.

  Farum Tisvilde OK kunne i år notere klar fremgang i både placering og tid efter vinderen, da sidste års placering som nr. 207, små tre timer efter vinderen, i år blev omsat til en slutplacering som nr. 154 med en difference på 2:38.

  Carl Emil Schøier Kovsted leverede en fin præstation på første tur. Ligesom Rasmus tabte han nogle minutter i starten, mens han tabte relativt mindre på den sidste del af banen og skiftede omkring nr. 200. Jonas Falck Weber fik en lidt tungere tur i det super krævende finske terræn, mens Lasse Fugmann vandt nogle placeringer på den efterfølgende tur. På fjerde tur leverede rutinerede Tim Falck Weber holdets største fremgang med 39 placeringer, mens sønnen Lasse tog yderligere 31 og det unge stortalent Oscar David Jensen tog yderligere 34. Mallt Kjær Hemmingsen løb sidste tur og bragte holdet op på slutplaceringen som nr. 154, hvilket er klubbens bedste placering siden 2008.

  OK Pan Aarhus' andethold endte som nr. 167, hvilket også var klar fremgang i forhold til 2018. Bemærk, at alle resultater i denne artikel er foreløbige. De endelige resultater kommer på Jukolas hjemmeside her.

 3. Ved denne den anden løbsdag i årets MTBO DM program stod der langdistance på menuen. Hvis gårsdagens sprint var i den mere ekstreme ende på vejr-fronten, så var der lidt mere humane forhold til rytterne under dagens løb. Tiltagende regn og tordenvejr efterhånden som stævnet skred frem gjorde dog alligevel sit for at skabe sine udfordringer til deltagerne i form af glatte rødder og blød skovbund.

  Igen i dag havde banelægger-holdet gjort et rigtigt godt stykke arbejde. Klaus Olsen havde fået lagt nogle gode og udfordrende baner i Tisvilde Hegn til alle aldersklasser der efterfølgende velfortjent høstede rosende kommentarer fra mange. Rytterne blev sendt godt rundt i det meste af skoven på langdistancebaner hvor der var langt mellem de oplagte vejvalg og hvor der konstant skulle tages beslutninger. De finurlige områder i Tisvilde Hegn blev udnyttet fint og orienteringsevnerne blev således stillet på prøve hele vejen rundt.

  HD21 podie DM Lang

  D21 og H21 MTBO DM Lang  2019 podiet

  På resultatsiden var der i eliteklasserne da capo fra gårsdagen, idet de nykårede sprint forbundsmestre nu også kan kalde sig for henholdsvis kongen og dronningen af den lange distance det næste års tid efter at have nappet hver deres sejr igen i dag. Blandt damerne havde Camilla Søgaard (Horsens OK) efter enkelte udfordringer specielt i starten af banen et stabilt løb som holdt til en sejr i sikker stil foran Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) som fik en fin oprejsning fra gårsdagen og nappede sølvmedaljen. Ea Lykke Otte (Aalborg OK) tog sig af den sidste podieplacering og dermed bronzemedaljen blandt damerne. 

  Som antydet var der ingen af de andre herrer der kunne gøre noget med Thomas Steinthal (FIF Hillerød) i dag. Thomas har hen over vinter- og forårssæsonen kørt en del landevejsløb og det stillede ham naturligt overfor spørgsmålet om hvis og i givet fald hvordan MTBO færdighederne var blevet påvirket af det. For at sige det kort, så fik Thomas vist at han så absolut kan træde nogle stabile watt og at orienteringsevnerne så absolut er blevet holdt ved lige. Han tog dermed en meget sikker sejr foran Allan Jensen (Silkeborg OK), som derved i dag kravlede en tand op på podiepladsen. På 3 plads i herre elitefeltet var der i dag endnu et glædeligt gensyn med en anden tidligere landsholdsrytter, idet Andreas Bergmann (Allerød OK) kæmpede sig til bronzemedaljen.

  HD20 podie DM Lang

  D20 og H20 MTBO DM Lang  2019 podiet (fraværende: Malte Kliem)

  På junior siden blandt herrerne var der på forhånd en storfavorit, som da også indfriede forventningerne i overbevisende stil. Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød) har både god fart i benene og godt flyd i orienteringen for tiden og levnede ikke en chance for de andre i klassen. Malte Kliem (Farum OK) og Marko Birk Nielsen (Aalborg OK) sikrede sig hhv. sølv og bronze efter dagens præstationer. I dame juniorklassen var der i dag et startfelt efter at de alle som en havde valgt at konkurrere i eliteklassen ved gårsdagens sprint. Her viste Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød) at hun er godt kørende og tog en meget sikker sejr foran Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK) som dog bøvlede lidt med en løs sadel undervejs. Her fik Annika Henriksen (Svendborg OK) endnu en gang vist at det går den rigtige vej efter hendes lange skadesperiode da hun kom ind til en 3 plads og fuldendte podiet.

  Fulde resultater kommer på Tisvilde Hegn OK’s hjemmeside.

 4. Damernes Jukola blev en omskiftelig affære i det udfordrende terræn øst for Tampere. Som altid skal det understreges, at placeringer er taget fra live-resultaterne, hvorfor de endelige resultater kan blive lidt anderledes.

  På første tur lagde den nyudtagne Junior-VM-landsholdsløber Agnes Kracht stærkt ud for Farum-Tisvilde OK efter de 800 meters væddeløb ud til startpunktet. På første radio efter 2,2 km var Agnes blot 45 sekunder efter de førende på 8. pladsen. Seniorlandsholdsløber Caroline Gjøtterup stemplede lige bagved på 10. pladsen for OK Pan Aarhus - så en rigtigt god start for de to danske hold. Siden faldt begge hold en smule tilbage, men var stadig rigtigt godt med. Mod slutningen af turen blev det til et lille svaj for Agnes, hvorfor Caroline skiftede som bedste danske hold på en flot 13. plads, mens Agnes et godt minut efter skiftede som en flot nr. 32.  Lige efter de to i starten lå Carolines landsholdskollega Miri Thrane Ødum i IFK Göteborg-dragten og Miri slutede klart bedst af de tre, da hun sendte finske Kirsi Nurmi ud på 2. tur som nr. 8 et par minutter efter det førende hold fra Halden. Fotos nedenfor af Miri, Caroline og Agnes er taget ved danske løb i maj 2019.

  Miri Caroline og Agnes 2019

   

  På anden tur løb Halden sig bort, mens Kirsi Nurmi løb Miris IFK Göteborg i spidsen. Stine Bagger Hagner lagde endnu en flot stafetpræstation til den meget lange række, hun allerede har, da hun skiftede som nr. 9 blot 3 minutter efter Nurmi. Iben Valery kæmpede flot for Farum Tisvilde, men kunne ikke helt holde fart med de førende hold. Til gegæld løb det schweiziske fænomen Simona Aebersold atter forrygende og bragte dermed de lokale favoriter Tamperen Pyrintö tilbage i konkurrencen efter et gigantisk bom på første tur.

  OK Pan Aaarhus havde lagt den lange tredje tur i hænderne på endnu en nyudtaget Junior-VM-landsholdsløber. Hedvig Valbjørn Gydesen kunne helt som ventet ikke holde samme fart som de etablerede seniorlandsholdsstjerner oppe foran, men leverede en fornem præstation oppe i den helt sjove ende af feltet, således at hun skiftede som nr. 16 blot 9 minutter efter IFK Göteborg med Elin Månsson. Hurtigst af alle på turen var endnu en gang norske Marianne Andersen, der skiftede som nr. 2 for Frederikstads SK.

  Jukola2019 47 Hedvig

  Hedvig Valbjørn Gydesen efter målgang. Foto: OK Pan Aarhus.

  I starten af 4. tur fik Frederikstads Kamilla Olaussen lukket hullet til IFKs Sara Hagström, hvorefter de tog hver sit vejvalg på det efterfølgende lange stræk. Kamillas var over et minut hurtigere og da Sara siden bommede posten efter var der ikke yderligere tvivl om den norske sejr. Spændingen samledes da om Sara Hagström ville bevare andenpladsen, da Venla Harju fra lokale Tamperen Pyrintö kom i fuld fart bagfra. Sara fik dog samling på tingene til sidst, så Miri Thrane Ødum og deres to holdkammerater kunne fejre andenpladsen sammen med hende i opløbet. Den måske mest popoulære præstation på sidste tur blev leveret af den 9-dobbelte verdensmester fra 2006 - 2012, Minna Kauppi, der med dagens 4. bedste tid sensationelt løb sin ukendte finske klub Lahden Suunistajat i Top 10. Camilla Bevensee løb OK Pan Aarhus ind til en placering som nr. 60, mens Farum Tisvilde OK erobrede placeringen som nr. 137.

  Alle resultater kan findes her. Herrestafetten starter lørdag aften kl. 22:00 dansk tid.

 5. H21D21Så blev årets første MTBO Danmarksmestre – eller rettelig Forbundsmestre - fundet under fredag aftens sprintdistance arrangeret af Sorø OK. Det blev en aften med orientering som gik meget godt i tråd med sloganet vildt, vakkert og råt. Fredagen havde været helt perfekt vejr-mæssigt lige op til de første startende blev sendt afsted med de første par regndryp til at følge dem på vej. Det udviklede sig ret hurtigt og eliteklasserne, som startede til sidst, fik fornøjelsen af slagregn, vindstød og bulder og brag i form af et heftigt tordenvejr som lagde sig lige midt over stævnearenaen på Garderhusarkasernen i Slagelse. Godt at orienteringsudøvere ikke er et sart folkefærd.

  Banelægger Michael Lindholm havde kringlet nogle finurlige baner på det til anledningen nytegnede kort over kaserneområdet. Rytterne blev udsat for et godt mix af bygninger, åbne græsarealer, stejle trapper, militære træningsbaner og øvelsesterræn. Og med et kort i skala 1:4.000 går det meget stærkt fremad på en MTB og man skal virkelig følge med på kortet for at bevare kontrollen undervejs. Så det blev på alle måder en meget intens MTBO sprint.

  På resultatsiden stak den nykårede europamester Camilla Søgaard (Horsens OK) i sikker stil af med guldet hos damerne. Og da landsholdskollega Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) manglede en registrering af en post, var de sidste podieplaceringer åbnet for juniorpigerne, der alle som en havde rykket op i D21 klassen i dagens anledning. Af disse trak Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød) det længste strå og kæmpede sig til en sølvmedalje foran Annika Henriksen (Svendborg OK), som er godt på vej tilbage efter en længerevarende skadesperiode.   

  På herresiden var der desværre frafald af en af de største forhåndsfavoritter Rasmus Søgaard (Horsens OK), som pådrog sig en knæskade ved et styrt under europamesterskabet sidste weekend. Han stiller derfor heller ikke op i de resterende løb i årets DM serie. Til gengæld var der fuld udtælling for den stærke juniorrytter Thomas Steinthal (FIF Hillerød) som tog sig af sejren i H21 feltet. Han fik følgeskab af førsteårs junioren Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød) som overraskende tog sig af sølvmedaljen foran Allan Jensen (Silkeborg OK). I øvrigt et i mesterskabssammenhæng glædeligt gensyn med den tidligere landsholdsrytter Allan, der som en kuriositet bemærket er lige præcis lige så gammel som de to andre podie-kombattanters alder lagt sammen. Marko Birk Nielsen (Aalborg OK) tog sig af sejren i herre junior klassen.

  Fulde resultater på OK Sorøs hjemmeside

 6. Verdens største orienteringsstafet, den finske Jukola-stafet, afholdes i år ved Kangasala - en forstad til Tampere, hvor Junior-VM blev afholdt i 2017. Jukola er en enestående blanding mellem hvad vi på den ene side i Danmark kender som DHL-stafetten, hvor virksomheder løber stafet sammen, og så på den anden side orienteringsidrættens svar på Champions League, hvor verdens bedste klubhold konkurrerer om æren ved at komme på det prestigefyldte præmiepodie.

  Jukola kort 2019

  Stafetten indeholder en damestafet med 4 ture, som har første start lørdag kl. 13:00 dansk tid, samt herrestafetten med 7 ture, der starter lørdag aften kl. 22:00 dansk tid. Igen i år sættes deltagerrekord med 21.500 deltagere. Heraf er der som sagt et imponerende stort antal firmahold og andre hold, der normalt ikke har orientering som deres speciale, men som tager udfordringen op at forsøge at få deres hold gennem det hårde terræn i den lyse finske sommernat.

   

  Danske OK Pan Aarhus har stolte traditioner i stafetten, da klubben tilbage i 2014 kunne stille et dream team med Emma Klingenberg på første tur. På anden tur sikrede den da nykårede Europamester Signe Søes klubben et forspring på 49 sekunder, hvorefter Maja Alm og Ida Bobach aldrig så sig tilbage og klubben vandt med næsten 4 minutter. I 2018 blev OK Pan Aarhus nr. 10. Det bliver spændende at følge klubben i årets udgave. Holdet består af Caroline Gjøtterup, Stine Bagger Hagner, Hedvig Valbjørn Gydesen og Camilla Bevensee.

   

  Farum-Tisvilde OK stiller et hold med unge Agnes og Mathilde Nørgaard Kracht, Iben Valery og så lidt mere rutinerede Masha Semak. Vi har i skrivende stund ikke information om andre danske hold, men det kan anbefales at følge Jukolas livesending, hvor sidste års vinder Store Tuna OK fra Sverige igen ventes at være blandt favoritterne.

   

  På herresiden er det særligt de samme to danske hold, der ventes at markere sig, dog med OK Pan Aarhus som det hold, vi fra dansk side kan have størst forventninger til. OK Pan stiller med dette spændende hold: Rasmus Djurhuus, Emil Ahlbæk, Mads Skaug, Søren Bobach, Christian Bobach, Jonas Munthe og Stefan Frands Petersen.

   

  Sidste års vinder af herrestafetten, finske Koovee, er hjemmehørende i netop Tampere, så mon ikke vi skal forvente at de vil gøre deres yderste for på hjemmebanen at holde sidste års toere, Tiomilavinderne fra IFK Göteborg, bag sig.

  Man kan følge live resultater gratis herog man kan følge den fulde pakke af livesending fra begge stafetter her. Det koster blot 18 Euro, så har man adgang til hele molevitten.

 7. Så er det ved at være tid til en af de spændende weekender i den hjemlige MTBO kalender for 2019. Der blændes lige straks op for 3 dage med intense konkurrencer når årets danmarksmestre skal findes på samtlige MTBO mesterskabs-distancer. Den tæt pakkede DM weekend indledes med sprint fredag aften (som retteligt p.t. er et forbundsmesterskab), efterfølges af langdistance lørdag og afsluttes med mellemdistance søndag. Og selv om der er tale om ret smalle startfelter i eliteklasserne er der høj kvalitet på deltagerne. Der er ingen tvivl om at dem der ønsker at trække sig sejrrigt ud af opgørene skal have gode dage med fuld fokus og være i stand til at holde stram kæde fra start til mål.

  Annika

  De fleste deltagere vil nok komme til at se landsholdrytternes baghjul den kommende DM weekend.

  Fredag bydes der op til en sprint på nytegnet kort og i MTBO sammenhæng et jomfrueligt område hvor Gardehusarkasernen i Slagelse lægger jord til årets forbundsmesterskab. Fra banelægger Michael Lindholm (OK Sorø) forlyder det at der venter rytterne en intens sprint med rigtig mange poster på et lille område. Det bliver 20-25 minutter med et højt stressniveau og det kommer til at gå særdeles hurtigt på et kort i skala 1:4000. Udover bygninger, græs og store P-pladser, så bliver en lille bid af øvelsesterrænet også en del af banerne, som alt efter vejret i de kommende dage kan være ultrahurtigt eller super tungt. Michael løfter også sløret for om der mon ikke også venter lidt flere udfordringer, men de forbliver hemmelige til rytterne ser kortet et minut før start...

  Lørdagens program sender deltagerne ud i klassiske Tisvilde Hegn hvor årets danmarksmestre skal findes på den lange distance. Med forventede vindertider på små 2 timer i de fleste klasser er der klart lagt op til at dem med de bedste ben trækker sig sejrrigt ud af dette forventede opslidende opgør. Tisvilde Hegn har dog også sine finurlige områder at byde på, så orienteringsevnerne vil ganske givet også blive stillet på prøve denne dag. Der har igennem de seneste sæsoner været arbejdet med at anlægge nye MTB spor i skoven. I denne periode har skoven været lukket område for alle MTBO ryttere med DM ambitioner, så visse områder vil ganske givet fremgå som jomfruelige i forhold til seneste besigtigelse af terrænet. Kortet er af samme årsag også blevet nytegnet til MTBO i forbindelse med årets DM.

  Den sidste konkurrencedag har mellemdistance på programmet i hvad der også denne dag i MTBO sammenhæng er jomfrueligt terræn. Eller hvordan er det nu? Rygterne siger at der i MTBO sportens første år blev afholdt et stævne i Hedeland. For flertallet af årets deltagere vil der dog uden tvivl være tale om at det er et nyt terræn som der skal stiftes bekendtskab med. Banelægger Claus Rasmussen (OK Roskilde) beskriver området således: Terrænet er ganske kuperet og ikke sammenligneligt med typisk sjællandsk bøgeskov. Hedeland er et stort rekreativt område hvor der tilbydes mange aktiviteter - hesteridning, amfi teater mm., og så bryster det sig af at have Danmarks største alpine skibakke. Med andre ord skal det kuperede område nok byde op med nogle højdemeter som deltagerne skal kæmpe sig igennem. Nogle dele består af skov med et ganske veludviklet stisystem, ellers er der præg af åbne arealer rige på havtorn buske og meget krat. Mange områder og spor har fået egne navne, og det skal blive spændende at se hvordan deltagerne takler bl.a. Bermudatrekanten.

  Den helt store favorit blandt damerne er uden tvivl Camilla Søgaard (Horsens OK) som har vist sig særdeles formstærk i foråret. Hun har været i en klasse for sig til de hjemlige MTBO-løb og hun har dertil vundet en række MTB-løb, herunder DM på marathon distancen for en måneds tid siden. I den forgangne weekend blev hun tillige nr. 2 på sprinten ved MTBO EM i Polen og dagen efter blev hun Europamester på den lange massestart distance med en sikker sejrsmargin til de nærmeste forfølgere. Men mon ikke landsholdskollega Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) vil forsøge at kaste lidt grus i sejrsmaskineriet? Cæcilie kørte også på trods af et par dårlige vejvalg en god langdistance ved det nys overståede EM og plejer at være garant for stabile præstationer og er en klar podiekandidat. 

  På herresiden har vi som de nok største favoritter ex-Europa og Verdensmester Rasmus Søgaard (Horsens OK), landsholdskollega Oliver Friis (Horsens OK) og Thomas Steinthal (FIF Hillerød) som hver især har deres styrker at byde på. Rasmus har døjet lidt med småskader og sygdom i foråret, men melder om en stabilt opadgående formkurve. Oliver har ved de seneste hjemlige konkurrencer vist, at han er yderst formstærk og at tingene er ved at hænge sammen for ham så han kan levere stabile gode præstationer. Thomas er på sin side ifølge fødselsattesten fortsat juniorrytter. Han har i de seneste sæsoner som mange har bemærket præsteret i særklasse blandt de jævnaldrende og har i år altså valgt at stille op i eliteklassen til samtlige DM distancer.

  Blandt juniorerne kan vi forventeligt på dame-siden se frem til gode opgør mellem Annika Henriksen (Svendborg OK), Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK), Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød) og Sara Lykke Brinch (FIF Hillerød) som alle har kørt nogle gode konkurrencer i forårssæsonen. Den ellers meget sikre udfordrer Christine Reibert Hansen (Allerød OK) er desværre blevet forhindret i at stille op. Hun har været plaget af nogle pludselige besvimelser hen over foråret i forbindelse med fysisk aktivitet og har fået midlertidigt konkurrenceforbud af lægerne indtil de er kommet årsagen nærmere. Blandt herre juniorerne er Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød) i fravær af Thomas Steinthal storfavorit i feltet. Mikkel har dog i lighed med Thomas også valgt at stille op i eliteklassen ved fredagens sprint, så her er ballet åbnet for de andre konkurrenter.

 8. Cille WG Mellem 2017 ArenaLandsholdet sluttede World Cup-turen til Finland af med en sprintstafet sidst på eftermiddagen tirsdag, hvor der blev løbet i Helsinkis solbeskinnede gader.

  Cecilie Friberg Klysner, Jakob Edsen, Emil Øbro og Miri Thrane Ødum løb sig ind til en placering som nummer 18 - eller niendebedste nation, idet flere lande benyttede muligheden for at stille med mere end et hold i stafetten.

  Dagens arena var meget publikumsvenligt placeret midt på det centrale Senatstorv i den finske hovedstad - og hvor trappen op mod Helsinkis Katedral fungerede som tribune for publikum. Stafetbanerne gik selvsagt primært i fladt byterræn, bortset fra publikumspassagen på torvet, hvor løberne skulle kæmpe sig op af de mange trappetrin for næsen af tilskuerne.

  Og Cecilie Klysner var tilbage i rollen som førstetursløber på sprintstafetholdet efter skadespausen, der har holdt hende ude af blandt andet VM i august i fjor. Hun leverede et flot comeback ved at løbe ind til skiftet som en delt nummer otte i gruppen af løbere, der fulgte lige efter de to førende svenske hold.

  Caroline Gjøtterup løb førsteturen på et mix-hold og løb ind til skiftet 16 sekunder efter Cecilie - bestemt også en godkendt præstation!

  På andenturen blev gruppen af forfølgere spredt mere ud, og Jakob Edsen røg lidt tilbage i feltet uden at lave nævneværdige fejl, så Emil Øbro kunne sendes ud som nr. 17.

  Og sprintstafetdebutanten holdt nerverne i ro og løb faktisk holdet en enkelt placering op i løbet af de 3,7 kilometer, så Miri Thrane Ødum kunne løbe af sted som nummer 16 i det store felt.

  Det er også første gang, at Miri løber sprintstafet for et dansk førstehold på den internationale scene - og ligesom Emil kom hun godt igennem banen med styr på orienteringen.

  - Alle fire løber teknisk stabile løb, der er kontrollerede og følger det oplæg, vi havde givet dem. Så vi er faktisk rigtig godt tilfredse. Det var fedt at have Cecilie med tilbage på holdet, og både Emil og Miri løste opgaven flot, og det er jo værd at huske på, at det er deres første sprintstafet på det her niveau, siger landstræner Torbjørn Gasbjerg.

  - Vi mangler noget på formen for at kunne løbe op med de bedste lige nu, og vi havde håbet at kunne løbe os ind blandt de seks bedste nationer. Men det vi ser i dag er vores niveau lige nu, og vi ved jo, hvad der skal til i det her felt, fortsætter landstræneren med henvisning til, at landsholdet har hentet VM-medaljer i sprintstafet ved de seneste fem verdensmesterskaber.

  Sveriges førstehold førte fra start til slut i dagens stafet, og svenskerne kan dermed rejse hjem med fem sejre ud af fem mulige i World Cup-runden i Finland.

  World Cup-resultater:

  1. Sverige, 50.53 minutter
  2. Schweiz, +0.31 min.
  3. Tjekkiet, +0.54 min.
  9. Danmark, +2.47 min. (Cecilie Friberg Klysner, Jakob Edsen, Emil Øbro og Miri Thrane Ødum)

  Resultater, tracking og mere fra dagens sprintstafet på Liveorienteering.com

  Den næste store opgave for landsholdet bliver VM i Norge i midten af august, hvor der for første gang i mange år kun skal konkurreres på skovdistancer. Landsholdsløberne tager allerede i juli på træningslejr i Norge for at forberede sig bedst muligt.

  Arkivfoto fra World Games: Kell Sønnichsen

 9. Pinseweekendens MTBO-EM i Polen bød på hele to danske medaljer - én af guld og én af sølv, der begge endte om halsen på den regerende verdensmester Camilla Søgaard.

  Europamesterskabet blev kørt hjem mandag i disciplinen massestart, som Camilla også lykkedes med at blive verdensmester i i fjor.

  Massestarten blev kørt i et moderat kuperet terræn med et veludviklet stinet, hvor kørbarheden vekslede mellem rigtig god og ’skrækkelig’ – arrangørens ordvalg! Så det var særligt vigtigt at holde en god kortkontakt, og der skulle virkelig vurderes på stiernes kørbarhed. I dameklassen var distancen på 19,8 km med 350 højdemeter.

  Camilla lagde sig i vanlig stil lige fra starten op i front og trak en gruppe ryttere med, som kom samlet forbi den første radiopost efter 6 minutter. Herefter havde arrangørerne indlagt sløjfer, så rytterne blev spredt, men Camilla slækkede ikke på tempoet.  Hun kørte et rigtig godt løb og følte selv, at hun var godt med og havde styr på orienteringen indtil post 10. Her var der en masse opkørte spor i området - og Camilla kom til at tage et forkert vejvalg, der kostede ca. tre minutter.

  Alligevel fortsatte den senere europamester ufortrødent med maksimal fart for at indhente det tabte - og det lykkes. Camilla kørte over stregen med et forspring på 2:22 til Claire Dallimore fra England og 2:31 foran Ingrid Stengard fra Finland, der blev treer.

  Cæcilie Christoffersen blev nummer 15 på massestarten, hvor det var svært at vide, hvor godt man lå med undervejs på grund af den udfordrende banelægning.

  Hos herrerne var Rasmus Søgaard med helt fremme på massestarten og kørte side om side med den senere europamester Anton Foliforov, men uheldigvis styrtede Rasmus og knækkede sin saddelpind og måtte derfor udgå. På den positive side er det værd at bemærke, at Rasmus havde tempoet på plads til at følge med. Oliver Friis udgik også på langdistancen.

  Sølv på sprinten
  Dagen før bød på sprint, hvor Camilla Søgaard kørte sin sølvmedalje hjem. Et intensivt løb på 8,2 km. for damerne i et fladt skov/park- og byområde. Et spændende og afvekslende område, hvor det var lykkedes arrangørerne at lave et fint og udfordrende løb.

  Camilla startede som en af de sidste og syntes selv, at hun havde et fornuftigt løb. Hun kom dog på bagkant med orienteringen, og fik derfor lavet tre smål vejvalgs-fejl undervejs og kørte derfor i mål ca. et minut langsommere end vinderen Veronika Kubinova fra Tjekkiet.

  Alt i alt må man konkludere, at Camilla er godt kørende her hvor der er omtrent halvanden måned til VM i Danmark begynder.

  Cæcilie Christoffersen snuppede en delt 23. plads på sprinten.

  Hos herrerne kørte Rasmus Søgaard sig ind på en 11. plads, mens Oliver Friis blev 27'er - en præstation Oliver var fint tilfreds med, trods en fejl og et par knap så smarte vejvalg undervejs, skriver han selv på sin Instagram-profil.

  Lørdag kørte Camilla, Rasmus og Oliver sig ind til en femteplads på sprintstafetten.

  Foto: Laura Scaravonati

 10. Søren Thrane Ødum gjorde rent bord og vandt alle tre testløb. Foto: Helge Lang

  Mellemdistancen er nu afgjort - og junior testløbene er dermed overstået for denne gang. Nu har løberne gjort deres arbejde, så nu har juniorlandstrænerne tre dage til at beslutte sig for, hvem der skal repræsentere Danmark til Junior-VM Danmark og EYOC i Hviderusland denne sommer. Traditionen tro har løberne ikke gjort denne opgave helt let for trænerne, da der har været en del forskellige løbere, der har præsteret godt på forskellige dage.

  Hattrick til Søren Thrane Ødum
  En løber har dog gjort det meget let for trænerne. Søren Thrane Ødum løb den tredje sejr af tre mulige i hus i dag, da han vandt med en margin på 43 sekunder foran Linus Agervig Kristiansson, der igen havde 27 sekunder at give af ned til Mads Møller Skaug på tredjepladsen.

  I H20 er der tre løbere, der er kommet i top 6 alle tre dage, Søren Thrane Ødum, Malthe Poulsen og Andreas Bock Bjørnsen. Dagen 2'er Linus har ikke løbet så godt de to første dage, hvor han er blevet nr. hhv. 14 og 11. Dagens 3'er Mads lagde ud med fejlklip på sprinten, men har fulgt godt op med en 6. plads i går og så tredjepladsen i dag.

  Så er der to løbere, der er kommet i top 6 to gange. Morten Ørnhagen Jørgensen blev nr. 4 på langdistancen og nr. 5 på dagens mellemdistance. Mikkel Holm Nielsen blev 3'er på sprinten, 5'er på lang og nr. 8 i dag. Ud over disse løbere er der kun Jacob Steinthal og Mikkel Lyskjær, der har top 6 placeringer.

  Sejr til Ida Øbro på mellemdistancen
  Efter to løb lidt under hendes normale niveau lykkedes det i dag Ida Øbro at løbe sejren i hus på mellemdistancen. Hun vandt med en margin på 50 sekunder foran Annika Simonsen, der igen var 1:13 minutter foran Mathilde Smedegaard Madsen.

  I D20 tegner der sig et lidt mere klart billede af, hvem der har klaret sig bedst til disse testløb. Så her er spørgsmålet, hvor meget tidligere præstationer kommer til at spille ind.

  Ida Øbro, Hedvig Gydesen og Lise Termansen har været i top 6 alle tre dage. Annika Simonsen har en 1. og en 2. plads fra skovdistancerne. Agnes Nørgaard Kracht har en 3. og en 2. plads fra sprint og lang - men et mindre vellykket løb i dag. Mathilde Smedegaard Madsen har en 1. og en 3. plads - men en mindre vellykke langdistance i går. Lotte Jauhojärvi Markussen har løbet tre stabile løb med placeringerne 6, 7 og 6. Malin og Ida Kristiansson har begge løbet under vanligt niveau. Ida har en 5. plads fra lang og Malin en 7. fra sprint som bedste løb.

  Mathias Buchreitz vandt H16
  I H16 lykkedes det Mathias Buchreitz at få skovlen under under Oscar David Broman Jensen i dag. Mathias var hele 2:30 minutter hurtigere en Oscar, der også blev slået af Jonas Damm Als.

  I H16 skal der udtages fire løbere til EYOC i slutningen af denne måned i Hviderusland. Oscar har to sejre og en tredjeplads, mens Mathias har en sejr og to andenpladser. Så de har virkelig vist sig frem fra deres bedste side. Dagens 2'er Jonas Damm Als har en fjerdeplads med fra sprinten - men måtte udgå på den lange distance i går.

  Ud over disse tre løbere er der fire forskellige løbere, der har løbet sig i top fire en af dagene. Fælles for disse fire løbere er, at deres øvrige resultater ikke har været tæt på top fire. Gustav L Holmberg blev nr. 3 på sprinten, Tobias Biering blev nr. 3 på langdistancen, Valdemar Marager blev nr. 4 på langdistance og Mikkel Berglund blev nr. 4 på dagens mellemdistance. Ser man mere på stabilitet, så har Villads Skovbjerg tre forholdsvis gode resultater med to 5. pladser og en 6. plads. Så der er noget at gruble over for udtagelseskomitéen.

  Sikker sejr til Sigrid Høyer Staugaard i D16
  I D16 løb Sigrid Høyer Staugaard en sikker sejr i hus med et forspring på 2:39 minutter til Marie Møller Nielsen, der igen havde 34 sekunder ned til Siri Simonsen.

  Der skal også udtages fire løbere i D16, og her bliver der igen lidt hovedbrud for trænerne. Spørgsmålet er hvor meget enkelte toppræstationer tæller i forhold til tre stabile resultater, og hvor meget man vælger at se på årets øvrige resultater.

  Sigrid Høyer Staugaard, Siri Simonsen og Eva Örnhagen Jørgensen har vundet hver deres distance. Sigrid er blevet nr. 4 og 6 på de øvrige distancer, Siri har en 3. plads fra lang og et fejlklip fra sprinten at supplere med, mens Eva er blevet nr. 6 på lang og mellem.

  Marie Møller Nielsen har to andenpladser fra sprint og mellem. På langdistancen lå hun og Xenia Bregensøe til henholdsvis en 2. og en 1. plads, da de sammen bommede en post med 8 minutter og gled ned på en 9. og 8. plads. Elanor Henriksen har tre stabile resultater - en 3., en 4. og en 5. plads. Theresa Skouboe har en 2., en 4. og en 8. plads. 

  Du finder resultaterne fra weekends konkurrencer her: http://okpan.dk/jwoctest2019/. Mellemdistancen bliver tilgængelig på www.o-track.dk kl. 14:00 i dag (10. juni 2019). Jeg ved ikke i skrivende stund om langdistancen og sprinten også bliver lagt ud på et tidspunkt.

  Udtagelsen
  Udtagelsesløbene var samtidig udtagelse for Tjekkiet, Storbritannien og Finland - og der var rigtig mange udenlandske stjerner fra andre nationer, der løb de samme baner, så der var rig mulighed for at benchmarke formen på de danske løbere op imod de bedste. 

  Juniorlandstræner Jeppe Ruud var rigtig godt tilfreds med det han så: "Det har været en rigtigt god weekend, ikke mindst på grund af de mange udenlandske deltagere, hvor flere af dem har vundet Junior-VM-medaljer. Vi var måske ikke helt oppe og matche dem på langdistancen, men bredt set er vi godt med og det, der er aller fedest at se er, at det er en stor gruppe af løbere, der præsterer."

  På spørgsmålet om det bliver svært at udtage holdet, svarede Jeppe: "Ja, det bliver det, men det er det hvert år. Juniortrænerteamet vil nu diskutere grundigt frem og tilbage indtil vi er enige."

  Jeppe gennemgik endvidere udtagelsesprocessen: "Hvis vi i hver klasse kan se 6 løbere, der har skilt sig ud på baggrund af de tre dages testløb, så udtages udelukkende på baggrund af testløbene. Hvis ikke, så vil vi kigge bredere og også inddrage andre resultater i vurderingen. Der vil gå 3-4 dage med vurderinger og kontakt til løberne - og i forhold til Junior-VM-udtagelsen ringer til alle de testløbsdeltagere, som har indsendt interessetilkendegivelse til junioreliten."

  Weekendens testløb var endvidere test i forhold til Ungdoms EM (EYOC) sidst i juni. Der udtages 4+4 deltagere i H og D 15-16 og måske vil der blive udtaget enkelte deltagere i klaserne H og D 17-18, men Jeppe understregede, at dette ikke er besluttet endnu. Til EYOC får kun de udtagne løbere direkte besked - øvrige løbere vil sammen med alle os andre kunne se resultatet af udtagelserne til begge landshold på DOFs hjemmeside sidst i den kommende uge.

  Læs mere om udtagelseskriterierne her: https://do-f.dk/images/landshold/Dokumenter/Udtagelseskriterier_2019_Junior_-_2018-12-02.pdf

  Malthe Poulsen sikrede sig med en 2., en 3. og en 4. plads i de tre testløb en rigtig god chance for at komme på den danske JWOC hold. Foto: Helge Lang

  Linus Agervig Kristiansson løb ind til en flot 2. plads på mellemdistancen. Spørgsmålet er, om det efter to ikke optimale løb på sprint og lang var nok til at komme på holdet?

FIF Hillerød Orientering

Klubhus   CVR   32232965
    Bank   Spar Nord Hillerød
"Kompashuset"   Konto   9213-4560075893
Ødamsvej 36   IBAN   DK0992134560075893
3400 Hillerød    BIC   SPNODK22

Medlem af

      

Top
Template by JoomlaShine