DOF Nyheder

do-f.dk
 1. Februar viser sig fra sin bedste side med sol og temperaturer op mod 10 grader og der er kun få uger til 2019-sæsonen for alvor går i gang. Som altid har landsholdene allerede længe været i gang til at forberede sig til 2019, der jo i juli byder på Junior-VM på hjemmebane i Silkeborg og Aarhus og et rent skov-VM for seniorer i Østfold i Norge til august.

  Når disse linjer skrives, synger landsholdenes traditionelle sydsamling på sidste vers. Seniorlandsholdet startede i Alicante i Spanien først i februar og rykkede efter den første uge til Alpalhao i det centrale Portugal, hvor juniorlandsholdet sluttede sig til lejren.

  Sportschef Lars Lindstrøm fortæller fra lejren:

  "Træningslejren har stort fokus på basisfærdigheder, dvs. både grundlæggende tekniske færdigheder som retningsløb og postarbejde. Derudover arbejdes der videre med landsholdets fokus på stafet, hvor alle løbere skal være bevidste om at udnytte situationer undervejs til deres fordel. Det kan være korte gaflinger, konkurrenter der bommer, lang gaflinger med videre. Det handler om at vi over tid skal skabe en fordel i stafetten."

  Sydsamling 2019 Stafetstart

  Miri Thrane Ødum fører an i stafettræningen. Foto: Jeppe Ruud

  Et andet fokusområde er fysisk træning. God fysisk form en afgørende del af orienteringsløberens basis og det fordelagtige klima kan udnyttes til masser af god løbetræning uden en specielt stor risiko for overbelastede sener (som der f.eks. kan være i den danske vinter pga. kulde og is).

  Seniorlandsholdet brugte den sidste uge lejren på at arbejde videre med landsholdsgruppens kulturprojekt, hvor der er fokus på at skabe ejerskab for landsholdskulturen blandt det ”nye” landshold. "Vi havde i 4 dage besøg af sportspsykolog Sara Mygind Petersen fra Team Danmark og vi gennemførte tre workshops sammen med Sara. Det er vigtigt for os, at løberne har mulighed for at påvirke kulturen, samtidig med at vi vil videreføre de gode erfaringer fra de sidste 8 år." fortæller Lars.

  Søren Ødum Sydsamling 2019

  Juniorlandsholdsløber Søren Thrane Ødum giver den gas i det åbne løbsvenlige terræn. Foto: Jeppe Ruud

  I Portugal har seniorlandsholdsløberne fået selskab af juniorlandsholdet, og det er rigtig sundt for begge grupper at træne sammen. Det giver masser af energi og god inspiration for alle. Der er lovende takter for sommerens junior-VM blandt juniorerne.

  Sydsamlig 2019 deltagerfoto

  Næste generation af landsholdsløbere glæder sig til sæsonen 2019. Foto: Jeppe Ruud

   I weekenden 16. - 17. februar afsluttes træningslejren med deltagelse i WRE-løb i portugisiske Mora, før alle vender hjem til dagligdagen. Konkurrencen i de løb er ikke stenhård, men det bliver udfordrende at skulle få o-teknikken til at hænge sammen tidligt på sæsonen. Det er sandsynligt, at der i løbet af weekenden kommer resultater derfra på arrangørernes hjemmeside.

 2. repmoede2018

  Mødemappen til repræsentantskabsmødet 2019 er nu publiceret på hjemmesiden.

  Årets repræsentantskabsmøde afholdes på Hotel Comwell Middelfart, lørdag den 2. marts med mødestart kl. 9.30. Registrering og kaffe fra kl. 9.00.

  Årets møde vil som en del af programmet indeholde workshops fra kl. 10:00 - 12:00, med to temaoverskrifter, henholdsvis "Børn og Unge" og "Klubliv".

  Du finder mødemappen og anmeldelsesblanket via linket herunder.

  Download mødemappe mm. her

  Tilmelding til repræsentantskabsmødet foregår enklest gennem O-service - læs mere herom i mødemappen.

 3. amokloeb1Når forårssolen for alvor tager fat og varmer Københavns fliser, asfalt og grønne områder op, vokser der samtidig et nyt tilbud om orientering op i hovedstaden.

  Amager Orienteringsklub står bag en serie på fire byorienteringsløb, AMOK Metr-O Byorienteringsløb, der løbes på tirsdage i april og maj med start mellem kl. 18 og 19.

  Deltagerne kan vælge mellem tre baner; 2, 4 eller 6 kilometer. Man må gerne følges ad og startstederne er med vilje lagt i umiddelbar nærhed af Metro- og togstationer.

  - Vi kan se, at deltagerantallet til vores træningsløb stiger, når starten ligger tæt ved offentlig transport. Derfor har vi lagt alle fire starter tæt ved Metro og S-tog. Folk skal kunne komme hjem fra arbejde, og så være ved o-løbet en halv time senere. Derfor har vi spredt løbene ud i fire forskellige byområder, fortæller stævneleder Ernst Poulsen.

  - Byen er fyldt med folk, der løber den samme kedelige tur rundt om søerne to gange om ugen. Det må være muligt at overbevise nogle af dem om, at de skal prøve noget sjovere. Det skal blot være nemt at komme til og noget de kan gøre sammen med en bekendt, fortsætter han.

  Inspirationen til løbsserien kommer blandt andet fra kollegerne på den anden side af sundet, Malmö Orienteringsklubb, der i mere end 20 år har stået bag en løbsserie i Malmøs parker.

  Samtidig viste serien af byorienteringsløb i hovedstadsområdet frem mod sidste sommers Veteran-VM, at man godt kan trække lokale ud at prøve kræfter med orienteringssporten, når man møder dem på hjemmebane.

  - Vi satser rigtigt meget på at bruge Facebook som markedsføringskanal. Derfor har vi ret tidligt involveret DOF's ekspert i sociale medier, klubudviklingskonsulent Jakob Tolborg, så vi kan få folk til at følge løbene på Facebook og dele de fire begivenheder med deres venner og bekendte. Det er et knoklearbejde, men hvert eneste like tæller. Derudover har vi lavet et samarbejde med Metro-selskabet, der har lovet at omtale løbene - og i løbet af foråret forsøger vi at finde flere samarbejdspartnere, som vil hjælpe med omtale, siger Ernst Poulsen.

  Amager OK har bevidst arbejdet på at minimere brugen af frivillige blandt klubbens medlemmer. Parkering foregår på byens P-pladser, i stedet for kiosk henvises der til de lokale butikker og kiosker, og omklædningsfaciliteter er med vilje også fravalgt.

  - Ved sidste års Vinterlang havde vi atten medlemmer i sving for at lave et løb, hvor der kom ca. 100 deltagere. Så tungt behøver det ikke være. Når vi laver træningsløb, kan en mand betjene 40 løbere. Det må være muligt at lave løb, som ikke dræner klubben for arbejdskraft, siger stævnelederen, der regner med, at der være en god håndfuld AMOK-medlemmer til at hjælpe ved hvert løb.

  Første løb i serien er d. 30. april med startsted ved DR Byens Metrostation og tilmelding til løbene foregår via AMOK’s egen tilmeldingsportal, som findes på stævnets hjemmeside.

  Man kan også møde op på dagen og løbe med.

  - Måske er det lidt ambitiøst, men det ville være fremragende, hvis vi kan tiltrække 100 begyndere og 100 erfarne løbere fire hverdagsaftener i træk. Det vil give en stemning af et fællesskab og noget sjovt, som kunne få folk til at komme igen flere år i træk og som kunne lokke nye folk til sporten. Vi har for pokker en halv million mennesker som kundegrundlag, slutter Ernst Poulsen.

  Følg med på klubbens Facebookside.

  amokloeb2

  Foto: Ernst Poulsen

 4. Det internationale Orienterings-Forbunds årsmagasin Orienteering World er netop udkommet i 2018-udgaven med et fantastisk billede af Maja Alm i aktion ved EM i Schweiz på forsiden. Sidste år prydede franske Thierry Gueorgieu forsiden, så traditionen med forsider med sportens største stjerner videreføres altså med 2018-udgaven. Du kan hente magasinet her.

  Maja OW 2018

  I Orienteering World er flere spændende artikler. På side 11 fortælles om den nye sprintdisciplin, Knock-Out sprinten, der anvendes for første gang ved et VM næste år, når Danmark er arrangør. På de efterfølgende sider, beskrives det nyeste tiltag ved TV-transmission af orienteringsløb: Det løbende kamera. En af eksperterne i at løbe med kameraet, svenske Carl Magnusson fortæller, hvordan han specialtræner op mod VM for at kunne være kameramand!

  Det er i øvrigt ikke første gang, at Maja Alm optræder i magasinet. Da Maja blev kåret som "Orienteering athlete of the year" efter 2015-sæsonen, var der en lang artikel i 2015-udgaven om Maja. Du kan genlæse artiklen på side 39 i magasinet, som ligger her. I artiklen kan man blandt meget andet læse, at Maja ikke havde de største forhåbninger til skovdistancerne ved VM i 2016, mens hun vurderede at have bedre chancer i Estland i 2017. Når vi nu ved, at Maja efterfølgende vandt sølv på langdistancen i VM både i 2017 og 2018, får man et billede af Majas målrettede planlægning mod de store resultater.

  Vender vi tilbage til 2019, så er Majas næste store mål VM i Cross i Aarhus sidst i marts måned og heller ikke her er det tilfældigt, hvordan Maja planlægger. I den foregående weekend deltog Maja i European Champion Clubs Cup - europamesterskabet i Cross for klubhold - ved Algarvekysten i Portugal og opnåede en fornem 4. plads i det stærke felt. Du kan se interviewet med Maja efter løbet her. Et interview, der når disse linjer skrives er set af mere end 7.500 personer.

  Her i den efterfølgende uge er Maja sammen med resten af det danske orienteringslandshold på træningslejr i Alicante i Spanien. Og for blot en uge siden kunne Maja fejre afslutningen af sit tandlægestudie, mens hun sidst i februar tager på højdetræningslejr frem til få dage før VM Cross den 30. marts.

 5. Find vej Skov 4Det kan stadig lade sig gøre at oprette nye Find vej-projekter, selv om vi ikke længere modtager økonomisk støtte til oprettelse af dem.

  For at skabe overblik over mulighederne, er der oprettet to nye prisdokumenter.

  Et med DOFs priser på bl.a. opsætning og tryk af folder samt skilte. Et andet dokument med vejledende værdisætning på klubbernes ydelser i form af korttegning, pælebestilling mm.

  Samtlige nye og opdaterede dokumenter kan findes både på Find vejs hjemmeside og DOF's hjemmeside:

  https://www.findveji.dk/pages/vi-skal-lave-en-find-vej-i-rute

  https://do-f.dk/dansk-orienterings-forbund/vejledninger-reglement-arkiv/find-vej-i-danmark

  Her finder du også den store vejledning ”Find vej i Danmark”, der ud over inspiration og retningslinjer giver forslag til mulige bidragydere og indeholder priseksempler på et 20-posters pæleprojekt samt et foto-Orienterings-projekt.

  Der er allerede klubber, der er ved med at indgå aftale med deres kommune om finansiering af nye, lokale Find vej-projekter. Vi håber at have skabt en levedygtig model uden fondsmidler.

 6. dmsprint2017

  Igen i år bliver der mulighed for at konkurrere hen over hele sæsonen med konkurrenterne i sprintløb, for nu ligger programmet for Dansk Sprint Cup 2019 fast.

  Ranglisten løber over 10 afdelinger, begynder med sprinten ved Danish Spring i slutningen af marts og slutter med sprinten ved Höst Open i oktober - så man skal holde sprintformen god gennem hele sæsonen igennem for at klare sig bedst.

  Og i år tæller cuppen aldersklasser fra D- og H 12  og op til D- og  H 80, så alle har mulighed for at konkurrere mod jævnaldrende i årets turnering.

  Sprint Cuppen har til formål at synliggøre VM-arrangementerne under DOF i de kommende år - især Sprint-VM i Trekantområdet i 2020 og at synliggøre at sporten kan dyrkes i by, park og nærskov. Turneringen skal også gerne få flere o-løbere - især ungdomsløbere - til at deltage, samtidig med at den lokale opmærksomhed omkring bynære løb kan bruges som rekrutteringsmulighed.

  Du kan læse mere om programmet for alle ranglister her:

  Foto: Kell Sønnichsen

 7. Der er desværre sket en fejl ifbm. det oprindelige opslag om nomineringer til Årets Træner 2018, så det var en gammel mailadresse, der stod anført.

  Det betyder, at vi desværre ikke har modtaget jeres indstillinger - og hermed vil bede jer om at sende dem en gang til - nu til adressen kjeld.arildsen@gmail.com

  Vi beklager fejlen og besværet, men håber at I trods alt vil gensende jeres indstillinger for at hædre de store indsatser, der bliver ydet rundt omkring i O-Danmark.

  Den oprindelige artikel kan læses herunder (med rettet e-mail).

  Så er tiden igen kommet til at hædre den person i dansk orientering, der har ydet en ekstraordinær indsats som træner i 2018. 

  Alle kan indstille en kandidat til prisen ved at indsende en begrundet indstilling til områdeformand i Motion og Foreningsliv, Kjeld Arildsen, kjeld.arildsen@gmail.com - det skal ske senest fredag d. 8. februar 2019.
  Og det kan være inden for såvel B&U-arbejde, Talent/Elite, Voksne som MTBO.

  Ifølge kriterierne bør følgende egenskaber kendetegne den indstillede:
  - Kan motivere, engagere og begejstre sine udøvere
  - Har engagement og udstråler dette
  - Kan hjælpe og støtte i medgang og modgang
  - Er en god kammerat
  - Er loyal mod sine aktive, kolleger og ”arbejdsgivere”
  - Kan tage en beslutning og stå for konsekvenserne
  - Har social kompetence
  - Har gennem uddannelse og egne erfaringer tilegnet sig viden og kunnen
  - Kan kommunikere og formidle på udøvernes niveau

  Offentliggørelsen af Årets Træner vil ske ved repræsentantskabsmødet i DOF, der afholdes d. 2. marts 2019 i Middelfart.

  Sidste år gik prisen til Magnus Oscarsson, Søllerød OK, for hans vedholdende arbejde med børnetræning i Søllerød OK - altid insisterende på at gøre træningen sjov og på at implementere orientering i alle aktiviteter undervejs.

  aaretstraener

 8. malthepoulsen

  Malthe Poulsen, FIF Hillerød Orientering, vandt tredje afdeling af Løberen League i 2018 - og blev nummer to i den samlede konkurrence. Andreas Bock Bjørnsen (t.h.), OK Pan Aarhus løb med den samlede sejr i 2018. Foto: Helge Lang Pedersen

  Løberen og Dansk Orienterings-Forbund har forlænget samarbejdet ind i 2019, hvor Løberen dermed kan kalde sig officiel samarbejdspartner med DOF.

  Det betyder også, at juniorernes rangliste, der i år begynder med Danish Spring-konkurrencerne i slutningen af marts, igen hedder Løberen League. Her vil top 3-løberne i hver afdeling modtage gavekort fra Løberen, ligesom den samlede top 3 i slutningen af året modtager gavekort i præmie.

  Løberen vil også sponsorere en række præmier, når klubberne i maj arrangerer løb i forbindelse med den verdensomspændende World Orienteering Day.

  Løberen får som officiel samarbejdspartner en række fordele, herunder omtale i DOF’s kommunikationskanaler og logo på landsholdets tøj.

  SSMaalgangFire glade sølvvindere ved VM i 2017 - alle med Løberens logo på løbetrøje og overtræksjakke. Foto: Kell Sønnichsen

  Det er 12. år i træk, at Dansk Orienterings-Forbund og Løberen indgår i et formaliseret samarbejde. Løberen var i de første år officiel skosponsor for landsholdet og siden 2012 har juniorernes rangliste båret navnet Løberen League.

  Løberen har solgt og vejledt om løbesko og løbeudstyr siden 1996 og har otte butikker fordelt over hele landet – i København, Aarhus, Aalborg, Esbjerg, Vejle, Roskilde, Lyngby og Hillerød.

  www.loberen.dk kan man ligeledes købe løbeudstyr i sortimentet, der også tæller sko, tøj og pandelamper specifikt målrettet orienteringsløbere.

  Lberen logo 2016 RED 136 px 002

 9. Junior2Det er næppe gået nogle juniorløberes næse forbi, men for en sikkerheds skyld: Der er Junior-VM i Danmark til sommer! Og i den anledning har Juniorgruppen et særligt tilbud til juniorer over hele landet.

  I weekenden den 8.-10. marts er der kursus i Silkeborg, hvor træningerne løbes sammen med juniorlandsholdet. Dermed får alle juniorer en unik mulighed for at deltage i træninger i højeste kvalitet og for at vise deres kvaliteter frem inden den endelige udtagelse til verdensmesterskaberne i juli.

  DOF's Venner er også vilde med turen, fordi de ser et potentiale i, at flere unge udvikler sig og får prøvet kræfter med eliteorientering. Derfor støtter de turen økonomisk, gennem deltagerbetalingen.

  Læs hele indbydelsen her

  Og skynd dig så ind og tilmeld dig på O-service her 

  Der er frist 17. februar.
   
   
   

 10. Skolepakkerne under Dansk Orienterings-Forbunds skoletjeneste ´Find vej i Skolen´ har fra 2019 ændringer ift. økonomien.

  I skal være opmærksomme på, at fondsstøtten er udløbet, hvilket betyder, at skolerne skal betale for de ting, der før var dækket af støtten. Helt konkret skal skolerne betale 2.000 kr. til DOF for materialer (grundmaterialer til kort, skilte, undervisningsmaterialer, evt. kurser), administration og drift. Disse faktureres klubben.

  Hvad korttegning angår, aftaler klubben prisen med skolen. Prisen dækker timeforbrug, kørsel, vedligeholdelse mm. Der anbefales en minimumpris på kr. 3.000 for en skolematrikel. For nærkort aftales prisen ift. områdets størrelse og detaljeringsgrad.

  Alt i alt en samlet pakkepris på min. kr. 5.000 (2.000 kr. til DOF, min. 3.000 kr. for kort).

  Læs flyeren for Find vej i Skolen-pakkerne for 2019 her.

  Detaljeret klubvejledning til Find vej i Skolen-pakker 2019 samt øvrige vigtige dokumenter findes her: https://do-f.dk/dansk-orienterings-forbund/vejledninger-reglement-arkiv/find-vej-i-skolen

FIF Hillerød Orientering

Klubhus   CVR   32232965
    Bank   Spar Nord Hillerød
"Kompashuset"   Konto   9213-4560075893
Ødamsvej 36   IBAN   DK0992134560075893
3400 Hillerød    BIC   SPNODK22

Medlem af

      

Top
Template by JoomlaShine