DOF Nyheder

do-f.dk
 1. 2021 reglementforsider 

  Sædvanligvis bliver løbsreglementerne, både Fod-O og MTBO, revideret hvert andet år. Det er også sket i år.

  De nye reglementer er gældende fra den 1. januar og for de næste 2 år. Næste revision forventes at finde sted i løbet af 2022 med virkning fra 1. januar 2023.

  I de nye reglementer er der kun få ændringer i forhold til det gamle.

  I Fod-O er de væsentligste:
  - (i) nye klasser ved divisionsmatcher, stafetter og kredsmesterskab i natløb
  - (ii) konkretisering af kortmålesstok
  - (iii) generel tilladelse til brug af printede kort
  - (iv) at DOF om nødvendigt beslutter principperne for deltagerbegrænsning ved DM-stævner
  - (v) at kun danske løbere kan være pointgivende i divisionsmatcher

  I MTBO er de væsentligste ændringer:
  - (i) D/H11 ændres til D/H12
  - (ii) diskvalifikation, hvis man kører uden for tilladte områder
  - (iii) ændret regel for tilladelse af omstart

  Begge reglementer kan downloades fra DOF’s hjemmeside.

  Det nye Fod-O-reglement hentes her.

  Det nye MTBO-reglement hentes her.

  Reglementerne findes også i printede versioner. Vi anbefaler dog, at man i første omgang bruger den elektroniske udgave og eventuelt printer selv. Når vi igen kan samles til større stævner og arrangementer, vil DOF’s sekretariat sørge for, at trykte eksemplarer kan afhentes i den forbindelse.

  Spørgsmål om reglementerne rettes til SRU-formand Erik Nielsen (Fod-O) og MTBO-formand Troels Bent Hansen.

 2. 2021 Bo SimonsenDOF's nye direktør Bo Simonsen har nu været i gang i sin nye stilling i nogle uger.

  I videoen herunder kan du "møde" ham og høre lidt om hans tanker for det nye år.

  - Jeg glæder mig rigtig meget i de her år til at komme ud og røre ved orientering derude, hvor I er. Komme som gæst hos jer og lære, hvad det er, der gør orientering interessant og vedkommende for alle. Både dem, der er i jeres klub og dem, der skal være det fremover. Så det er missionen for 2021 og jeg glæder mig til at møde jer, når vi kan få lov til at mødes igen, siger Bo Simonsen blandt andet i videoen her.

 3. Tema Kort

  Coronapandemien og restriktionerne spænder ben for mange af de aktiviteter, vi plejer at glæde os over. Men heldigvis bobler kreativiteten også løs rundt omkring i klubberne og der bliver taget initiativer, der kan fastholde glæden og interessen for vores idræt.

  I Holstebro er Vestjysk Orienteringsklub – nærmest ved et tilfælde – begyndt at lave introduktionstimer til orientering over Teams.

  - Det var egentlig fordi vi skulle til at bruge Usynlig-O (GPS-tjeneste, der gør det muligt at løbe baner uden at der er fysiske poster i skoven. Læs mere her). Så jeg oprettede en Facebookbegivenhed og inviterede til et videomøde. Men så kunne jeg fornemme, at deltagerne også havde brug for en mere generel introduktion til orienteringsløb og kortet, fortæller Ann-Vibeke Mose, der er formand i klubben og står bag videomøderne.

  Første gang havde videomødet ni deltagere, der ikke var medlemmer af klubben – blandt dem flere familier. Og da hun oprettede endnu et videomøde med fokus på kortlæsning i sidste uge, kiggede omkring 25 forbi. Mødet tog udgangspunkt i det kort og de baner, der bruges i klubbens corona-sikre træninger i den følgende weekend, så deltagerne hurtigt kan komme ud og prøve deres nye færdigheder af.

  - Det sværeste er at formulere sig uden at bruge fagsprog. Jeg kalder f.eks. kurverne for ”de brune linjer” for man kan hurtigt komme til at tale hen over hovedet på folk, hvis vi begynder at tale om f.eks. hjælpekurver, siger Ann-Vibeke Mose.

  - I de her tider er der mange, der prøver kræfter med vores sport uden at vide hvordan kortet skal vendes. Ved det seneste videomøde var der én, der spurgte hvad det der ”W” betød på kortet. Det var to huller, der lå lige ved siden af hinanden, siger hun med et smil på læben.

  Videomøderne holdes på Teams-platformen og linket deles via de Facebook-begivenheder klubben opretter. Det betyder, at møderne har haft deltagere fra det meste af landet, for der er også sjællandske klubber, der har delt begivenhederne.

  Ved de to første videomøder har Ann-Vibeke haft mindst et andet medlem af klubben med til mødet. Det giver både lidt ”liv” til mødet, at der er dialog mellem de to. Og ved det seneste videomøde kunne klubkammeraten holde øje med, hvornår der kom nye deltagere til undervejs og give hende besked. Så opsummerede hun undervejs, hvad der var ved at blive gennemgået og huskede på reglerne om at slukke for mikrofonen.

  En af de store opgaver er nu at få fastholdt interessen for orientering.

  - Jeg beder dem om at følge vores Facebook-side, og fortæller også om Find vej i Danmark og at der jo også er andre klubber rundt om i landet, alt efter hvor de nu kommer fra. Og så beder jeg dem også om at skrive en bemærkning på de Facebook-begivenheder vi opretter til vores weekendtræninger. På den måde håber jeg kunne få fat i dem og tilbyde dem noget mere, for ellers er jeg bange for at de forsvinder igen, siger Ann-Vibeke.

  Torsdag aften i denne uge sidder Ann-Vibeke klar ved skærmen igen. Denne gang er der fokus på vejvalg. Og indtil videre er det planen at fortsætte med videomøderne, så længe coronarestriktionerne spænder ben for de sædvanlige aktiviteter.

  - Den store interesse for at lære er noget, der giver mig energi. Så længe der er interesse, så fortsætter jeg også, siger Ann Vibeke-Mose.

  Vestjysk Orienteringsklub på Facebook

  Link til torsdagens videomøde på Facebook

  Vestjysk Orienteringsklubs hjemmeside

  Tidligere har du her på DOF’s hjemmeside blandt andet kunne læse om:

  Søllerød OK’s coronatilpassede Molboløb: 

  Interview med Tim Falck Weber, der står bag CoronaCup i Nordsjælland 

 4. Tema post

  Onsdag aften forlængede regeringen de gældende coronarestriktioner med tre uger, så de nu løber indtil d. 7. februar.

  For idrætten betyder det i grove træk:

  • Al indendørs idræt og foreningsaktiviteter skal holde lukket
  • Udendørs idræt kan kun gennemføres, hvis forsamlingsforbuddet på 5 personer overholdes.  
  • Professionel idræt er fortsat undtaget
  • Tilladelsen til 500 tilskuere inkl. deltagere er ikke længere tilladt hverken udendørs eller indendørs

  Det er især værd at hæfte sig ved punkt 2. Vi kan fortsat dyrke orientering udendørs og gøre brug af de mange kreative corona-sikre aktiviteter i klubberne, sålænge vi overholder forsamlingsgrænsen på fem personer, holder afstand og følger de øvrige coronaretningslinjer.

  Danmarks Idrætsforbund har oprettet en særlig coronaside, der giver svar på mange spørgsmål omkring coronarestriktionerne.

  Myndighedernes hjemmeside omkring coronasituationen og gældende restriktioner findes her.

 5. 2021 molboloeb

  Arrangørerne af Søllerød OK’s traditionsrige Molboløb har haft den kreative hat på for at holde fast i årets udgave af løbsserien samtidig med at corona-restriktionerne bliver overholdt.

  Løbene har i 60 år været i kalenderen de første ti søndage i året og tiltrækker flere hundrede løbere hver søndag. Der løbes i fire forskellige skove, der er spørgsmål inden for paratviden på posterne og konceptet tiltrækker mange, der ellers ikke finder vej med kort og kompas resten af året.

  I normale år er der mødesteder inden døre, hvor deltagerne kan betale for kort, tegne poster ind og skifte tøj i tørvejr – og der er poster i skoven mellem kl. 9 og 11.

  Det sædvanlige koncept strider naturligvis mod de strikse corona-restriktioner, og derfor har arrangørerne tænkt ud af boksen for stadig at kunne invitere til Molboløb.

  Banerne lægges ud på Molboløbets hjemmeside fredag, så deltagerne kan printe derhjemme. I stedet for at klippe med klippetang, skal man have sin egen blyant med og notere svarene på det kontrolkort, man også selv printer. Der er poster i skoven fra kl. 9 -15, mødestedet er helt sløjfet og betaling foregår via Mobilepay.

  - Når det foregår hen over alle de lyse timer, sikrer vi at løberne bliver spredt i skoven. Vi opfordrer til at man kun løber med personer inden for ens egen "boble," og at man holder afstand til de andre løbere, fortæller medarrangør Henrik Molsen i en artikel i Rudersdal Avis. (Læs artiklen her.)

  Årets to første løb er afviklet med flot tilslutning og løbsserien fortsætter i Jægersborg Hegn på søndag.

  Du kan læse mere på Molboløbs hjemmeside – og følge med på Molboløbets Facebookside.

  Danmarks Idrætsforbunds side om coronarestriktioner mm. findes her.

 6. 2021 landshold 1

  Landsholdet har brugt de seneste fire dage på årets første samling, der havde opstart, målsætninger og udvikling på programmet.

  Af Iben Valery

  De seneste fire dage har landsholdet været på samling i og omkring Gjern, hvor der har været fokus på en god opstart, nye målsætninger og udvikling af løbernes tekniske færdigheder.

  På trods af covid-19 har det været muligt at afholde samlingen, da professionel idræt ikke er omfattet af de nye forsamlingsforbud.

  Fokus på stafet

  Landsholdet blev både præsenteret for målsætninger - og de udviklingsprojekter, der skal til for at nå målene.

  Et af projekterne er stafet – både skov og sprint. Det har været en del af programmet på samlingen og kommer til at være i fokus i den kommende tid, fortæller landstræner Tue Lassen.

  ”Vi skal ned og starte stort set helt fra bunden og se, hvordan vi bliver endnu bedre til stafet, end vi er. Selvom det i sidste ende kun er få, der kommer til at løbe til mesterskabsstafetterne, så skal det være et projekt for hele holdet.”

  Som et led i projektet er meget af tiden gået med at teste løbernes orienteringstekniske færdigheder. Det har man blandt andet gjort ved at isolere færdighederne i for eksempel ”vejvalg” eller ”korthusk”, som i sidste ende skal give udgangspunkt for, hvor der skal lægges fokus i træningen fremover og samtidig give et billede af, om løberne udvikler sig.

  Nye tiltag, struktur og mennesker

  Det er første gang, at løberne har prøvet kræfter med det nyudviklede koncept, og det har været en positiv oplevelse.

  ”Det var først og fremmest hårdt, men det er virkelig fedt at have et resultat for, hvor man står nu, så man kan se, hvor vores svagheder og styrker er og på den måde gøre træningen mere specifik,” siger landsholdsløber Caroline Gjøtterup.

  Hun bliver suppleret af landsholdsløber Cecilie Klysner.

  ”Jeg tror også, det er en god ide at splitte de tekniske dele op, så man kan se, hvor der er udviklingspotentiale – men det er samtidig nogle lange og hårde træninger, så man skal være på i lang tid.”

  Selvom samlingen har budt på hårde tests, har der ikke været mangel på gejst og gåpåmod, siger landstræner Tue Lassen. Der har været mange ting at forholde sig til i form af ny struktur, nye mennesker og covid-19, men det har ikke rørt ved den gode stemning.

  ”Det har været megafedt at være afsted. Det er jo et forholdsvist ungt landshold, og selvom de har skullet stå og vente i sne, kulde og blæst under testerne, så har de været positive og givet den gas. Det er fedt at være træner for en flok løbere, som gerne vil det,” siger han.

  2021 landshold 3Landstræner Tue Lassen giver instruktion over megafon for at sikre, at der bliver holdt afstand.

  Burgohondo eller Bornholm

  Weekendens samling har på flere områder været præget af situationen med covid-19; Løberne har boet i hytter og kørt til træningerne med dem, de ser til daglig. Samtidig er de sædvanlige morgenmøder foregået over zoom, hvor løberne har kunnet følge med og stille spørgsmål fra de enkelte hytter.

  2021 landshold 2Sportschef Anders Bachhausen holder møde over Zoom med løberne, der sidder fordelt i hytterne.

  Opstartssamlingen har dog været vellykket på trods af restriktionerne, men for den kommende sydsamling i uge 7, ser det mere sort ud. Selvom hele træningssamlingen til Spanien er planlagt, giver de nuværende rejserestriktioner udsigt til, at det kan blive nødvendigt at afholde næste træningssamling i Danmark.

  ”Vi håber meget, at vi kan tage til Spanien, men hvis vi bliver i Danmark, må vi få det bedste ud af det. Lige nu kigger vi blandt andet på at tage til Bornholm, hvor vi kan finde sprint- og skovterræner, som har lidt mere præg af kontinentalterræn med sten og kupering,” siger Tue Lassen.

  2021 landshold 4Laurits Bidstrup Møller og Malin Agervig Kristiansson på vej ud på fredagens skov-tekniktræning. Alle fotos: Iben Valery

 7. 2020 orienteringsklubber innovation 

  DOF bliver, ligesom alle andre forbund under DIF, holdt løbende orienteret om spørgsmål og svar om håndteringen af aktiviteter under de gældende corona-restriktioner. Af dagens top 5 spørgsmål og svar er der flere, der er relevante for vores o-aktiviteter.

  Udendørs træning er tilladt i grupper med maks. 5 personer, dvs. at klubber, der hidtil har gennemført o-træning med forudtilmelding i tidsslots, gerne må fortsætte hermed, hvis det er praktisk muligt med forsamlingsforbuddets begrænsning til 5 personer.

  Der må streames fra indendørs træningslokaler, men kun af lønnede trænere. Træningslokalet skal være aflåst, og der må ikke være andre personer til stede end træneren.

  Klubhuse og foreningslokaler må kun benyttes helt kortvarigt af en enkelt person eller to til fx toiletbesøg eller afhentning af udstyr.

  Endvidere anbefaler DIF, at generalforsamlinger og repræsentantskabsmøder, udsættes, hvis de står til afvikling i de kommende to måneder, idet forsamlingsforbuddet er en nødretstilstand, som giver mulighed for at afvige fra vedtægterne og fra uskrevne foreningsregler.

  Nyttige links

 8. Tema loebere uden klub

  Mens coronasituationen stjæler langt det meste af opmærksomheden – også når det kommer til idræt, er der samtidig en anden betydningsfuld debat i gang for os alle.

  Hvordan skal de nye naturnationalparker, som politikerne blev enige om før jul, indrettes?

  I begyndelsen af december blev det besluttet at oprette yderligere 13 naturnationalparker, så antallet ender på 15 i alt. Hovedtrækkene er, at store områder udlægges til urørt skov for at fremme biodiversiteten. Dvs. at skovdriften ophører og døde træer, væltede stammer mm. får lov til at blive liggende. Og samtidig er det en del af planen, at der i et vist omfang udsættes store græssende dyr i større indhegninger.

  Læs mere i Milijøministeriets pressemeddelelse: 

  DOF er sammen med Danmarks Idrætsforbund - DIF og DGI i fuld gang med at tale idrættens sag i debatten for at være sikker på, at der tages hensyn til såvel dyre- og planteliv som friluftsliv, når naturparkerne tager form.

  Derfor er DIF og DGI i fællesskab udkommet med anbefalinger i seks punkter, som du kan læse her. 

  De går blandt andet på, at man undgår vilde heste og kvæg, der ellers kan skabe utrygge situationer, lader de bynære og mest benyttede naturområder gå fri og forsøger at lægge naturparkerne i private skove i så høj grad som muligt.

  Emnet blev også debatteret i DR Nordjyllands eftermiddagsflade i radioen tirsdag d. 5. januar, hvor formanden for DOF’s skovudvalg Ole Husen deltog.

  - De dyr man vil sætte ud, er jo ikke naturlige. De har ikke været i Danmark de sidste 10-12.000 år. Og de skal ovenikøbet hegnes ind for ikke at rende væk, fordi det er steppedyr. Vi er utrygge ved det. Og vi har oplevet at 44 procent af unge og voksne bruger naturen som idrætsplads. Og de store græssere vil formodentlig sætte det tal ned, sagde Ole Husen blandt andet.

  Du kan høre hele interviewet (ca. 4. minutter) via linket her: https://www.dr.dk/radio/p4nord/p4nord-eftermiddag/p4-eftermiddag-2021-01-05-15-03-7

  Spol frem til 1.14.20 nede i den mørke bundbjælke for at gå direkte til interviewet.

  DIF og DGI fik også lagt idrættens syn på sagen frem i Tv2 News og Radioavisen i løbet af tirsdagen.

  Har du spørgsmål til emnet, er du velkommen til at kontakte DOFs skovkonsulent Nina Hoffmann på nh@do-f.dk

 9. Tema Kort

  Regeringen skærper fra onsdag d. 6. januar coronarestriktionerne endnu en gang. Den mest betydningsfulde skærpelse for orienteringsidrætten er uden tvivl at forsamlingsgrænsen sænkes til 5 personer.

  Det er således stadig tilladt at dyrke idræt udendørs i små grupper, og de mange kreative corona-tilbud som klubberne har udarbejdet kommer sammen med Find vej i Danmark-projekterne for alvor til deres ret i den kommende tid.

  De nye restriktioner gælder foreløbigt frem til d. 17. januar.

  Danmarks Idrætsforbund har oprettet en særlig coronaside, der giver svar på mange spørgsmål omkring coronarestriktionerne.

  Myndighedernes hjemmeside omkring coronasituationen og gældende restriktioner findes her.

   

 10. 2021 Tim Falck Weber 

  Da coronaen i foråret 2020 lukkede alle større konkurrencer i orienteringssporten, dukkede nye initiativer hurtigt op. Et af dem, CoronaCup’en i Nordsjælland blev hurtigt populær, og står det til idemanden bag, bør den være et fast tilbud.

  Af Ernst Poulsen

  ”Jeg var egentlig tilmeldt 20-30 forskellige konkurrencer i ind- og udland i foråret. Men de blev alle aflyst, da coronaen ramte,” fortæller Tim Falck Weber fra Tisvilde Hegn OK, der beskriver sig selv som en løber, ”der er meget motiveret af konkurrencer”.

  De mange aflysninger ansporede ham til i stedet at lave baner selv og løbe dem sammen med sønnen Lasse og kæresten Iben.

  ”Men det gik ret hurtigt op for os, at det ville være oplagt at andre kunne løbe med. Udfordringen var blot at arrangere noget, som holdt sig inden for alle de restriktioner, som myndighederne kom med.”

  Resultatet blev CoronaCup, hvor løbere kan downloade kort fra et lukket Facebook-gruppe, der samler alle banerne. Find den her (link til Facebook). Projektet startede med nogle få baner, men er vokset i omfang, så der i skrivende stund her under anden coronabølge er tilbud i 18 forskellige skove. Hvert sted kan løberne vælge mellem tre forskellige baner.

  Løberne møder ikke hinanden, men løber blot, når det passer ind i deres egen kalender. Efter løbet kan deltagerne uploade deres gps-track til www.o-track.dk, hvor de kan sammenligne vejvalg og tider med hinanden.

  ”Jeg har brugt mange timer på at sidde og sammenligne vejvalg med andre. Det er en god måde at være sammen på – når vi ikke må være sammen,” konstaterer Tim Falck Weber, der også har bemærket, at en del af deltagerne løber banerne flere gange for at se, om de kan forbedre resultatet.

  Lynhurtigt et stort fællesskab

  Det var nemlig ikke bare Tim og den nærmeste familie, der syntes godt om konceptet.

  Selv om der er tale om en lukket Facebook-gruppe, som man skal anmode om at blive medlem af, har den allerede over 700 medlemmer. Dermed er den på et halvt år vokset til at være en af de tre største Facebook-grupper inden for orienteringssporten. Der er tilmed udviklet en app med udspring i CoronaCup’en.

  Især i foråret var der mange af løberne, der uploadede deres vejvalg til www.o-track.dk, og det betød, at man ofte kunne sammenligne sit vejvalg og hastighed med 20-30 andre, der havde løbet samme bane – også selv om banerne alle var ”svære” baner – og en del af dem tillige var såkaldte ”ultimate”-baner, hvor stierne var fjernet fra kortet.

  ”Vi vil virkelig gerne skabe et fællesskab, og derfor opfordrer vi tit løberne til at dele beretninger og billeder fra skoven på Facebook-siden,” siger Tim Falck Weber.

  Kvalitet er kernen
  Som initiativtager er han særligt glad for at der også er tilbud i en del skove, som der ikke løbes i så ofte, og at konceptet har spredt sig, så flere og flere klubber nu gerne vil være med på en fælles platform. Det gælder fx HSOK, Allerød OK, OK Øst, Farum OK, Søllerød, FIF Hillerød og hans egen klub Tisvilde Hegn OK. Senest har Sorø OK og OK Roskilde også budt ind med baner.
  Men han har et stort forbehold.

  ”Det er virkelig afgørende, at der er tale om både kvalitetsbaner og gode kort hver eneste gang. Folk lugter drønhurtigt, hvis tingene ikke er i orden, og så holder de op med at komme,” understreger han.

  ”Orienteringsløb er virkelig en sport, hvor folk går op i detaljerne. Vi kan diskutere kvaliteten af hver eneste stræk og hver eneste kort i uendeligheder. Men det er netop det fede ved sporten.”

  Visionen: Lad os få faste tilbud
  Den store opbakning fra klubberne og de mange deltagende løbere har fået Tim Falck Weber til at håbe på, at grundprincippet i CoronaCup’en bliver et fast tilbud, som kan supplere klubbernes almindelige træningsløb – også når coronaen er overstået.
  Han ser det som en oplagt mulighed for innovation i sporten. Navnlig peger han på den fleksibilitet, som mere permanente løbstilbud giver nye deltagere.

  ”Klubberne har jo alligevel indhentet en skovtilladelse og brugt timer på at lave skarpe baner og sætte posterne ud. Det er ærgerligt, hvis det tilbud kun kan benyttes i nogle få timer.”

  Det svarer også til de erfaringer flere jyske klubber gjorde sig i foråret, hvor der kom langt flere deltagere til corona-træningsløb.
  Han er godt klar over, at konceptet skal udvikles med flere forskellige banetyper, og at posterne på især de nemme baner kan forsvinde, hvis de står ude i længere tid. Han mener dog godt, at man kan lave et koncept som tager højde for den del.
  Grundlæggende handler det for ham om at udvikle sporten.

  ”Vi bruger alt for mange kræfter på at arrangere ting hver for sig i klubberne i stedet for at lave tilbud som går på tværs. Jeg synes vi burde være i stand til at stable nogle fælles tilbud på benene i hver af de tre kredse.”

  Derfor er han nu gået i gang med at skrive et oplæg, som han håber kan finde bredere opbakning – også økonomisk.

  ”Jeg så gerne, at det blev et tilbud, som man også betalte nogen for at stå for, så man både sikrer kontinuiteten og især kvaliteten. Det kunne være nogle unge, erfarne eliteløbere eller andre, som kan sikre en høj kvalitet,” slutter Tim Falck Weber.

  Blå bog for Tim Falck Weber

  • Skovfoged i Nordsjælland, hvor han arbejder med idrætsfaciliteter i naturen – fx shelters, løberuter, Find vej i-pæle, mv.

  • Uddannet diplomtræner og Elite/talenttræner i Tisvilde Hegn OK. Tidl. TC-træner og landstræner for DOF’s juniorelite.

  • Formand for Tisvilde Hegn OK

  • 2016: Vinder af DIF, DR og Dong’s pris: ”Årets energibundt”

  Foto: Privat

FIF Hillerød Orientering

Klubhus   CVR   32232965
    Bank   Spar Nord Hillerød
"Kompashuset"   Konto   9213-4560075893
Ødamsvej 36   IBAN   DK0992134560075893
3400 Hillerød    BIC   SPNODK22

Medlem af

      

Top
Template by JoomlaShine