DOF Nyheder

do-f.dk
 1. Efter alt for mange måneder uden mulighed for at deltage i egentlige orienteringsstævner på grund af coronapandemien, lysner det for alvor her i august.

  I weekenden d. 14.-16. august er der således mulighed for at få luftet både løbeskoene og cyklen.

  OK Pan Aarhus og Horsens OK arrangerer hhv. JFM Sprint og JFM Lang – eller Junior-VM-revanche om vil. Løbene afvikles nemlig i Lyseng og Velling-Snabegård, der udgjorde terrænerne for de samme to distancer ved juniorverdensmesterskaberne for godt et år siden.

  Læs mere her om JFM Sprint og JFM Lang

  Thomas Steinthal

  Øst for Storebælt er der hele tre MTBO-løb at muntre sig med fra fredag til søndag, når OK Øst, FIF Hillerød og Allerød OK byder på hhv. sprint, langdistance og mellemdistance.

  Her er der mere info om sprinten, langdistancen og mellemdistancen.

  Fælles for alle konkurrencerne er, at de naturligvis afvikles efter DOF’s tekniske retningslinjer for orienteringsstævner ift. coronapandemien. Det betyder blandt andet, at faciliteterne på stævnepladsen er skåret ned til et absolut minimum for at begrænse smitterisikoen.

  Tilmelding sker i O-service, og fristerne udløber om ikke så længe.

 2. Nordkredsens formand Claus Poulsen har valgt at trække sig fra DOF’s Hovedbestyrelse af helbredsmæssige årsager.

  Claus blev ramt af en blodprop i hjertet under en cykeltur i Hjermind Skov i forrige uge og fik hurtig lægehjælp og er i bedring.

  I stedet for Claus indtræder Nordkredsens bestyrelsesmedlem og stedfortræder Jess Rasmussen, Viborg OK i HB.

  Claus Poulsen har været HB’s ansvarlige i en række af DOF’s områder: Elite, Skole og MTBO. HB vil i den kommende tid foretage en ny konstituering af de HB-ansvarlige.

  DOF vil gerne takke Claus for hans store arbejde i forbundet og ønske fortsat god bedring.

 3. Julisamling bagfra

  Holdet på vej ud til en af de mange træninger (Foto: Cæcilie Rueløkke Christoffersen)

  På denne tid af året var der i forhold til den oprindelige sæsonplan lagt op til at de landsholdsaktuelle MTBO ryttere skulle holde træningssamling og køre diverse løb i både Tjekkiet og Østrig som en vigtig del af forberedelserne inden VM som oprindeligt var skemalagt til Tjekkiet i August. Nu ved vi jo alle hvordan det er gået med den slags planer indtil videre i 2020, så det var ikke den store overraskelse for nogen da det en gang i løbet af forsommeren blev konstateret at det hele var aflyst. Men så er det godt at der er en landstræner som forstår at få prikket nogle nye mål ind i kalenderen og som formår at tænke alternativt. Denne gang resulterede det i en 8 dages træningslejr i det jyske i den forgangne uge.

  Træningsugen blev startet i det midtjyske. Efter et par indledende øvelser i Vejle og Horsens blev basen henlagt til Silkeborg med privat indkvartering på forskellige adresser for at få lidt spredning på deltagerne. Starten af ugen var våd med god, men det er bare sjovere at køre i tørvejr og heldigvis blev forholdene og vejret bedre som dagene gik. De fleste dage bøde på 2 træninger – om formiddagen med kort på styret og om eftermiddagen en blanding af MTB spor og MTB teknik. Efter flere dage i Silkeborgskovene flyttede holdet efterfølgende til Kollerup, hvor der på vejen blev plads til dagens træning arrangeret af forhenværende landsholdsrytter Johan McLassen på hans hjemmebane i Rold Skov. Fra landstræner Allan Jensen lyder det her bagefter: ”Vi har haft en god og tiltrængt træningslejr efter et forår hvor alle konkurrencer i ind- og udland desværre blev aflyst. Hver af de otte dage trænede vi på kort, med fokus på at holde orienteringsevnerne ved lige frem mod efterårets EM og VM (som forhåbentlig bliver til noget, red.). Mange af træningerne  afviklede vi med konkurrencelignende setup på mellem- og langdistance, mens andre træninger blev afviklet som o-intervaller med et setup, der simulerede massestart og stafet. Efter hver træning blev vejvalg og stræktider analyseret og diskuteret med O-Track som omdrejningspunkt - et værktøj, som vi har taget 100% til os og får stort udbytte af”.

  Flere af rytterne i landsholdstruppen var behjælpelige med tilrettelægning af træning og banelægning i løbet af ugen og gruppen beretter at det var herligt at kunne træne sammen igen som hold. Et hold som denne gang ud over de ”sædvanlige” gengangere havde fået selskab af to ungdomsryttere (Gertrud Riis Madsen, Rold Skov OK og Miri Brunstedt Nørgaard, OK ØST Birkerød) som var inviteret med for at kunne snuse til hvad det betyder at satse på eliteniveau. Den finske landsholdsrytter Jussi Laurila havde også fået deltager-pas til samlingen og som tak for tilliden kunne han holde et oplæg om at køre MTBO i Finland. Her er de taktiske overvejelser nogle ganske andre end i Danmark, der må nemlig køres over det hele i terrænet. Sammenholdt med at de områder som er aktuelle til sommerens EM til dels er præget af et tæt og intenst stibillede kan det jo netop forsimple orienteringen væsentligt hvis der kan køres ”lige på”. Her er det selvfølgelig vigtigt at være bevidst om hvordan man bør vælge sit vejvalg og udføre det i forhold til hvad man normalt gør på hjemmebane i dansk terræn, hvor stierne normalt ikke må forlades.

  Efter flere gode dage i Kollerup og Svinkløv Klitplantage blev det som en afslutning plads til endnu et gensyn med Rold Skov inden hjemrejse og tid til at opgøre status. Ugen udgjorde, sammen med samlingen tilbage i juni, en vigtig del af iagttagelses-grundlaget til såvel EM som VM. Heldigvis kom der jo også den gode nyhed undervejs om at junior/senior-EM i Finland i september bliver afviklet. Og mens vi stadig mangler at få en afklaring på om det forestående samlede junior/senior-VM og ungdoms-EM i Portugal bliver til noget i oktober, var en hold-udtagelse til årets mesterskaber lige pludselig blevet meget aktuel. En landstræner i arbejdstøjet opsummerer det således: ”Det har været en speciel situation at skulle udtage ryttere til EM og VM på et tidspunkt hvor der ikke har været afviklet MTBO konkurrencer de seneste ni måneder. Jeg har derfor brugt de konkurrencelignende træninger fra den forgangne uge samt betragtninger fra vores seneste træningssamlinger i pinsen og midt i juni som grundlag for udtagelsen - naturligvis også med rytternes tidligere præstationer for øje. På den baggrund har jeg udtaget følgende junior- og seniorlandshold til efterårets EM og VM”:

  Dame senior: Camilla Søgaard (Horsens Orienteringsklub), Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST Birkerød) og Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød Orientering)

  Herre senior: Oliver Friis (Horsens Orienteringsklub), Thomas Steinthal (FIF Hillerød Orientering) og Allan Jensen (Silkeborg OK, kun stafet og evt. sprint)

  Junior piger: Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK), Annika Henriksen (Svendborg OK) og Gertrud Riis Madsen (Rold Skov OK).

  Junior drenge: Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød), Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen (OK Snab) og Noah Tristan Hoffmann (Mariager Fjord OK)

  Undgom piger: Miri Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)

   ”Det er værd at bemærke udtagelsen af ungdomsrytteren Gertrud Riis Madsen, som har vist stor fremgang og højt niveau - særligt hendes unge alder taget i betragtning. Ved EM i Finland i september er Gertrud udtaget til at stille op i juniorrækken, mens hun ved mesterskaberne i Portugal i oktober kommer til at køre ungdoms EM på de individuelle distancer. Miri Brunstedt Nørgaard er udtaget til at køre ungdoms EM på de individuelle distancer i Portugal”.

  På samlingen deltog:

  Seniorer:

  • Camilla Søgaard (Horsens OK)
  • Cæcilie Rueløkke Christoffersen (OK ØST, Birkerød)
  • Nikoline Holm Splittorff (FIF Hillerød)
  • Oliver Friis (Horsens OK)
  • Thomas Steinthal (FIF Hillerød)

  Juniorer:

  • Annika Henriksen (Svendborg OK)
  • Christine Reibert Hansen (Allerød OK)
  • Birka Øhlenschlæger Nielsen (Silkeborg OK)
  • Mikkel Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)
  • Noah Tristan Hoffmann (Mariager Fjord OK)
  • Morten Ingmar Örnhagen Jørgensen (OK Snab)

  Ungdom:

  • Gertrud Riis Madsen (Rold Skov OK)
  • Miri Brunstedt Nørgaard (OK ØST Birkerød)

  Landstræner Allan Jensen (Silkeborg OK)

 4. Kulturministeriet (KUM) har i dag offentliggjort at forsamlingsforbuddet hæves fra 50 personer til 100 personer.

  Grænsen gælder frem til 8. august, hvor den forventes at stige til 200 personer, såfremt der ikke sker yderligere udvikling i coronasmitte.

  Samtidig har Kulturministeriet publiceret en række sektorvejledninger for idrætten, herunder for sommerskoler, indendørs aktiviteter og klubhuse samt for udendørs aktiviteter.

  Af vejledningerne er specificeret en række fortolkninger af forsamlingsforbuddet, ift. fx zone-inddeling og tidsforskydelse af fremmøde.

  Af særlig interesse for os er, at den fortolkning, som vi hidtil har brugt, dvs. maksimalt det tilladte antal personer på samme sted på samme tidspunkt, nu er blevet sanktioneret af Kulturministeriet, idet der på side 2 i vejledningen står:

  Retningslinjerne anvendelsesområde er udendørs arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignende, hvor der maksimalt kan være pt. 100 personer til stede samtidig på samme sted.

  I Kulturministeriets vejledning gives der desuden en række eksempler på aktiviteter, der kan afholdes uden at overtræde bekendtgørelsen om forsamlinger.

  Her er orienteringsløb specifikt nævnt på side 7:

  • Det vil også være muligt at afholde arrangementer med flere end 100 deltagere, hvis arrangementet afholdes med en betydelig geografisk spredning mellem deltagerne, sådan at de ikke befinder sig på samme sted samtidig. Det vil fx omfatte kapsejladser på havet, hvor deltagerne sejler i mindre grupper med betydelig afstand mellem bådene. Det vil også omfatte fx golfturneringer, orienteringsløb og lignende udendørs arrangementer med stor geografisk spredning mellem de enkelte deltagere eller mellem mindre grupper af deltagere - under forudsætning af, at den geografiske spredning kan opretholdes gennem hele arrangementet, dvs. også ved start- og målområdet, hvor der max. må være 100 deltagere til stede samtidig (med mindre deltagerne i det væsentlige sidder ned, se afsnit nedenunder).

  På baggrund af Kulturministeriets vejledning er det DOF's/Stævne- og Reglementudvalgets opfattelse, at vores egne “ Tekniske retningslinjer og guidelines for afvikling af orienteringsstævner, gældende fra 8. juni 2020”, der blev udsendt til klubberne medio-juni, opfylder alle anvisninger i Kulturministeriets vejledning og derfor fortsat er gældende.

  Link til retningslinjer og vejledninger:

  1. Kulturministeriets retningslinjer af 8. juli (for udendørs idræts- og foreningsliv).
  2. DIF, DGI og Firmaidrættens retningslinjer for genåbning
  3. DOF Tekniske retningslinjer og guidelines for afvikling af orienteringsstævner

  Spørgsmål om fortolkninger af retningslinjerne rettes til Erik Nielsen, Formand for Stævne- og Reglementsudvalget

 5. WOC2022 logo

   

  Netop i dag, tirsdag d. 7. juli 2020, skulle verdenseliten have løbet ud på den første disciplin - sprintstafetten i Kolding - ved VM i Danmark og sat gang i en uges orienteringsfest i Trekantområdet.

  Det satte coronapandemien desværre en stopper for - men heldigvis er mesterskaberne i Danmark jo ikke aflyst, men udskudt til om to år.

  Og nu har de fem klubber, der udgør VM-arrangørholdet, lagt kalenderpuslespillet færdigt, så VM-programmet i 2022 ser således ud:

  - Onsdag d. 29. juni, 2022, Sprintstafet, Kolding
  - Fredag d. 1. juli, 2022, Knock-Out Sprint, Fredericia
  - Søndag d. 3. juli, 2022, Sprint, Vejle

  Se nyheden på arrangørernes hjemmeside

  De sidste detaljer for VM-publikumsløbene, WOC Tour, mangler stadig at falde på plads, men der er altså al mulig grund til at reservere ugen til VM-fest i Trekantområdet.

  De mest inkarnerede landsholdsfans vil huske datoen 7. juli tilbage fra 2014. Her vandt det danske sprintstafethold nemlig sølv som én af de seks danske medaljer ved VM i Italien og den første af (indtil videre) fem VM-medaljer i træk i sprintstafet.

  Når tiden nu ikke tillader direkte VM-løb på dansk grund, kan man i stedet se fire minutters sammendrag af den rasende spændende sprintstafet fra Trento for seks år siden herunder.

  Video: International Orienteering Federation - se et længere sammendrag her.

 6. Efter et corona-ramt forår med meget få fælles aktiviteter at glæde sig over, er der endelig blevet smilet, svedt og fundet poster i de seneste uger, hvor det med stor succes er lykkedes at afvikle de traditionsrige børne- og ungdomssommerlejre i forskellig afskygning.

  Det er selvfølgelig sket med stor respekt for de gældende retningslinjer for at begrænse coronasmitte. Eksempelvis har Nordkredsens ledere – med udgangspunkt i de nationale retningslinjer – udarbejdet et særligt sæt retningslinjer for sommerlejrene. De beskriver f.eks. hvordan løbere og ledere skal håndtere hygiejne, madlavning og afstand under træningsaktiviteter og i soverummene.

  - Det var vigtigt for os at have helt klare linjer, så både løbere og forældre kunne være trygge ved at skulle med på årets sommerlejr. I hovedtræk handlede det for os om, at vi ville skabe rammerne for en sommerlejr med mulighed for sjovt og godt orienteringsløb og sociale aktiviteter og samtidig uden at løberne skulle i kontakt med lokalsamfundet. Mit indtryk er, at de har haft en rigtig god sommerlejr og at retningslinjerne ikke har været dominerende, men en naturlig del af at være på sommerlejr i år, fortæller Anne Mette Schmidt, der var med til at udarbejde retningslinjerne.

  For nordkredsløberne er turen gået til Kjellerup for U1’ernes vedkommende, mens U2’erne har været i Vendsyssel.

  De udfordrende terræner nord for Limfjorden trak også Østkredsens U1’ere til, der både skulle løbe og cykle i de sandede og detaljerige plantager. Om kursets særlige MTBO-træning skriver Johan MacLassen og Nina Hoffmann:

  U1 Østkredsen var taget til Nordjylland for at prøve kræfter med Bulbjerg, Vestre Torup, og Svinkløv. Dagen i Svinkløv bød dog på en lidt anderledes O-oplevelse. For i tillæg til at kridte løbesko, tommelfingerkompas og O-kort, blev Østkredsens yngste gruppe udfordret med mountainbikes påmonteret kortholder, MTBO-kort og et håndledskompas.

  36 unge var igennem MTBO-træningen med stor succes. End ikke det ustadige vejr kunne tage glæden fra børnene. Smilende, glade og positive kom de hjem, den ene mere begejstret end den anden. Kort sagt var humøret højt og der var stor interesse for hvornår de igen kunne komme afsted og måske prøve det ved deres klubtræninger.

  2020 mtbo traening

  Der var involveret en hel del planlægning og koordinering omkring cykelleje for at få det til at fungere. Men med udbyttet ved gennemførslen og de mange glade børn betalte arbejdet sig hjem. Gode erfaringer er høstet, og det er helt sikkert ikke sidste gang der bliver gennemført et arrangement-mix af samme type.

  MTBO er stadig en niche af vores fantastiske orienteringssport og siden 2016 har der været lagt op til forskellige tiltag for at fremme den del af vores sport. Desværre må vi erkende, at der er vej endnu i fht de flotte målsætninger der blev sat op. Men U1 Østkredsen Sommerlejr er beviset på, at de unge kan lide det. Så herfra kan det kun anbefales at der fra forbundets side skabes gode rammer i den kommende strategi og support/netværk, samtidig med at de klubber, der endnu ikke har det på deres program, opfordres til at springe ud i det.

  I weekenden d. 14.-16. august er der hele tre muligheder for at komme ud og prøve kræfter med MTBO – og lufte cyklen i Østkredsen. Find stævnerne i O-service.

  De lidt ældre Østkreds-løbere – U2’erne - tog hul på ferien med en sommerlejr i både Silkeborg og Bækmarksbro, der gav mulighed for at prøve kræfter med Midt- og Vestjyske terræner i løbet af ugen.

  I Sydkredsen har U1’erne været på en nyskabelse: Sommerskole – i stedet for sommerlejr, hvor løberne har sovet hjemme, men mødtes i skove i Trekantområdet tre dage i træk til træning og samvær med behørig afstand.

  Sydkredsens U2’ere havde egentlig planlagt en tur til Sverige, men satte i stedet kursen mod Nordjylland og Vendsyssel, der må siges at have været et populært træningsområde for den danske orienteringsungdom i den seneste uge.

  De ældste ungdomsløbere – juniorerne – har stadig deres sommerlejr til gode og får glæde af Bornholms udfordrende terræner i slutningen af juli og starten af august.

  Tilbage er kun at sige et stort TAK! på forbundets vegne til de mange frivillige ledere og forældre, der igen har givet den danske orienteringsungdom nogle uforglemmelige sommerdage med kort og kompas i hånden.

 7. D. 25/6 blev der afholdt Eliteklubforum i Fredericia. Referatet ligger nu under "landsholdsinformation" på DOF's hjemmeside.

  På Eliteklubforum blev arbejdet med Eliteplan 2021-2024 sparket i gang, med god debat om fremtidens retning på elitearbejdet. Der blev nedsat en styregruppe og arbejdsgrupper, der ser frem mod et halvt år i arbejdstøjet, inden Eliteplan 2021-2024 er færdig i starten af 2021.

  Under "landsholdsinformation" kan man også læse opdateret information om økonomi for eliteløbere, aktivitetsprogrammet for landsholdsgrupperne i efteråret, og information om udtagelseskriterier. Såfremt der bliver noget at løbe om udtagelse til i efteråret, så er det DM Sprint, DM Mellem og DM Lang, der vil indgå i udtagelseskriterierne.

  Læs mere her.

  453A3641

 8. Landsholdets cheftræner Kenneth Buch, som har været en del af DOF elitesatsning fra november 2017, stopper ved udløbet af sin kontrakt pr. 1. november 2020.

  Kenneth blev oprindeligt ansat som landstræner med fokus på udvikling af løberne på skovdistancerne. Efter opsigelsen af sportschefen i december og den følgende rekonstruktion af eliteafdelingen i starten af året trådte han ekstraordinært til med titel som cheftræner, og dermed som garant for det faglige indhold frem mod sommerens WOC 2020, som siden blevet udskudt og flyttet til 2022, som følge af covid-19.

  Udover den løbende planlægning og arbejdet i eliteafdelingen, er Kenneth styregruppemedlem i arbejdet med en ny eliteplan 2021 - 2024. Processen skal være med til at sikre konsensus om den fremtidige kurs på eliteområdet. Kenneth er med sin store faglighed dybt engageret i arbejdet indtil udløbet af hans kontrakt.

  Dansk Orienterings-Forbund vil gerne takke Kenneth Buch for samarbejdet de seneste år og beklager at det ikke kan fortsætte, men anerkender, at det på sigt kan være svært at fastholde en stilling som cheftræner i kombination med bopæl i Oslo.

  Foto: Kenneth Buch instruerer på landsholdets VM-træningslejr i Norge i 2019 - af Jeppe Ruud.

 9. Læsø Cover 2020

  Læsø 3-dages 14. - 16. juli er et af de o-løb, som fortsat arrangeres trods Corona-krise og med regeringens sommerpakke er det nu muligt at komme gratis med færgen og oven i købet have sin cykel med.

  Det betyder, at man kan vælge at bo på fastlandet og så tage færgen frem og tilbage og således deltage i løbet uden ekstra færgeomkostninger. Det er en rigtigt god nyhed, da øen længe har været støvsuget for overnatningspladser.

   Stævneleder Keld Gade fortæller, at der fortsat er ledige pladser, hvis man vil deltage i løbet. Men bemærk tilmeldingsfristen i O-service til alle dage er 3. juli og til enkeltdage er det 10. juli. Det er således også muligt at tage en endagstur og kun være tilmeldt en af dagene.

  Keld Gade fortæller videre, at afstanden fra Vesterø Havn til løbene er 6 km de første 2 dage og 10 km den sidste dag, så det skulle være overkommeligt på cykel. Det er dog vigtigt at huske at booke plads på færgen til både dig og din cykel, da der ikke er et ubegrænset antal pladser.

  Ses vi på Læsø?

 10. 2020 EC samling 1

  Efter mange måneder med aflysninger og selvtræninger kan landsholdsgrupperne nu endelig samles igen.

  Det sker fra torsdag til søndag i denne uge, hvor Holstebro er udgangspunktet for løbernes program, der byder på både sprint- og skovtræninger og giver tid til at se fremad i fællesskab.

  Som noget nyt er eliteløbere uden for landsholdsgrupperne, der er fyldt 18 og selv mener, at de kan bidrage til at øge træningernes kvalitet, inviteret til at løbe med lørdag og søndag.
  Læs mere i den særskilte invitation her– og skynd dig at melde dig til, hvis du vil med.

  Selv om det nu er muligt og tilladt for landsholdsgrupperne at samles i lidt større grupper end hidtil, vil der stadig være fokus på at holde et højt hygiejneniveau og afstand både under og mellem træningerne.

  - Vi glæder os helt afsindigt til at være samlet med løberne igen. Det er ingen hemmelighed, at det har været udfordrende for både løbere og ledere at se et helt forårs- og sommerprogram blive aflyst. Og selv om vi i den seneste tid har kunnet træne med skrappe afstandskrav og få deltagere, så er det enormt vigtigt for det langsigtede elitearbejde at vi kan samles på denne måde. Og vi lever selvfølgelig op til myndighedernes anbefalinger omkring coronasmitte, siger landstræner Tue Lassen.

  Deltagerne på samlingen kan i alt se frem til fem orienteringstekniske træninger, et møde om kulturprojekt 2020 og flere sociale aktiviteter i løbet af samlingens tre døgn.

  Foto: Jeppe Ruud

   

FIF Hillerød Orientering

Klubhus   CVR   32232965
    Bank   Spar Nord Hillerød
"Kompashuset"   Konto   9213-4560075893
Ødamsvej 36   IBAN   DK0992134560075893
3400 Hillerød    BIC   SPNODK22

Medlem af

      

Top
Template by JoomlaShine