DOF Nyheder

do-f.dk
 1. Tema Loeb2

  Efter flere måneder med aflysninger og udskydelser er der nu grund til at glæde sig over, at en række orienteringsstævner bliver til noget i løbet af foråret.

  Med den nye forsamlingsgrænse på 25 ved udendørs idræt kan det nemlig lade sig gøre at organisere stævner, hvis man vel at mærke strikker en coronasikker afviklingsplan sammen.

  Derfor regner OK Sorø med at kunne gennemføre DM Ultralang d. 11. april i Sorø Sønderskov.

  Læs mere på stævnets hjemmeside. 

  Coronahensynene betyder at klubben er i gang med at se på, hvordan starttiderne kan strækkes ud over dagen og hvordan logistikken kan hænge sammen for deltagere og officials, så restriktionerne kan efterleves.

  Og allerede inden da er der flere tilbud om orienteringsstævner. F.eks. i påsken, hvor der er selvtrænings-/selvbetjeningsløb på både Rømø og Læsø, som hhv. OK HTF og Viborg OK arrangerer.

  Hold øje med tilbuddene i O-service.

  Der er naturligvis en risiko for, at nye, skrappere restriktioner vil føre til nye begrænsninger eller aflysninger for alle initiativer.

  Du finder DOF’s tekniske retningslinjer for at gennemføre stævner under coronapandemien her.

  Og hvis I som klub overvejer at lyn-arrangere et coronasikkert stævne i foråret, som ikke er planlagt endnu – så tag gerne fat i terminslistefører Lars Thestrup og hør nærmere om mulighederne.

 2. 2020 orienteringsklubber innovation

  Friluftsrådet har åbnet for ansøgninger til Lokalforeningspuljen, der støtter foreningers arbejde med friluftsliv.

  Puljen rummer i alt 2,4 mio. kr. og hver forening kan ansøge om op til 50.000 kr.

  Friluftsrådet beskriver puljens formål således: Støtten er til aktiviteter, materialer eller faciliteter, der kan styrke lokale foreningers arbejde med friluftsliv, og der er meget få begrænsninger på, hvad der konkret kan søges til. 

  Ansøgningsfristen er 17. maj og der kan læses mere om søgemulighederne og tidligere eksempler på støtte i artiklen her fra Friluftsrådet.

 3. 2021 Uge7 MajaAlm
  Den syvdobbelte verdensmester i orienteringsløb Maja Alm er klar til endnu en sæson i den rød-hvide landsholdsdragt og har sat sig nye mål for sommerens verdensmesterskab i Tjekkiet. Coronapandemien og de mange aflyste konkurrencer i det seneste år har trukket store veksler på hendes motivation. Men sammen med landsholdsledelsen har hun nu lagt en plan. Den betyder at hun også i 2021 er en del af landsholdets Verdensklassegruppe og har langdistance og stafet ved VM som det primære fokus.

  Jeg kan stadig mærke, at jeg brænder for orientering og ikke er færdig med at præstere på højeste niveau. Sidste halvdel af 2020 har været tungt for mig motivationsmæssigt, og jeg har været meget i tvivl om hvorvidt jeg skulle fortsætte, eller om jeg skulle ”nøjes” med at være et almindeligt menneske med job og hus”, siger Maja Alm, der arbejder som tandlæge og i december købte hus med kæresten i Århus.

  ”Nu tyder alt på at der bliver et VM til sommer, og det har været afgørende for min beslutning. Den usikkerhed, der hvilede over alt og alle i 2020 var virkelig med til at dræne min motivation for at træne,” siger hun.

  Jeg er nået frem til at hvis jeg skulle fortsætte, så skulle det være for at komme tilbage på højeste internationale niveau. Jeg kan mærke på mig selv, at det ikke motiverer mig at gå efter en medalje på sprint, når jeg nu har vundet de fire sidste gange. Jeg er typen som godt kan lide at kaste mig over nye udfordringer, og derfor er jeg nu også kommet frem til med landstrænerne, at mit hovedfokus i år bliver langdistance og stafet. Jeg har jo to sølvmedaljer fra tidligere på langdistance og også taget flere medaljer på stafet. Men det har aldrig været fordi jeg er gået helhjertet efter det, da det var sprint og sprintstafet, der havde hovedfokus. Jeg kan mærke, at det at jeg kan udfordre og fordybe mig i noget lidt andet end tidligere, og hvor jeg ikke nødvendigvis i udgangspunktet er guldfavorit når jeg stiller op, motiverer mig,” siger Maja Alm, og fortsætter:

  Jeg vil dog ikke udelukke, at hvis alting går godt og jeg finder motivationen til det, at det også kunne blive aktuelt at løbe sprint (hvor Maja har friplads som forsvarende verdensmester, red.) og sprintstafet. Det er dog meget begrænset hvad jeg har fået trænet de sidste måneder, så det kommer til at tage tid og kræfter at få bygget træningen op igen, men jeg har allerede fået flere indikationer på, at formen ikke er så dårlig som frygtet,” griner Maja Alm, som viste, at hun ikke har glemt hvordan man skal orientere, da hun var hurtigste løber på en stafettræning i sidste uge, hvor landsholdet var samlet i Silkeborg.  

  Maja Alm kommer fortsat til at arbejde som tandlæge, og kommer således ikke til at kunne deltage på alle landsholdsaktiviteter og konkurrencer, men har sammen med landstrænerne lavet en god plan frem mod VM, som ved siden af daglig træning og udvalgte VM-træningslejre, giver plads til også at passe job og hus.

  Vi er selvfølgelig enormt glade for at Maja har besluttet sig for at være en del af landsholdet i 2021,” udtaler landstræner Tue Lassen.

  Maja er et stort forbillede for mange af de andre på holdet, men i modsætning til tidligere kommer hun nu til at få en mere fri rolle på landsholdet, hvor alt forventningspresset ikke hviler på hendes skuldre. Det er ikke nemt at balancere job, hus og elitesatsning på højeste internationale niveau, og det bliver ikke en fuldtidssatsning på samme måde som Maja har gjort før. Men det ser ud til at motivere hende at prøve at gøre tingene lidt anderledes nu, og det vil vi prøve at hjælpe hende med,” siger Tue Lassen, der igennem mange år var en fast del af sprintstafetholdets mange VM-medaljer sammen med blandt andre Maja, og uddyber:

  Det bliver spændende at blive en del af hendes nye projekt, og jeg glæder mig til samarbejdet, hvor vi selvfølgelig også skal finde ud af hvordan træner-løber relationen skal være, når vi nu også er gode venner ved siden af sporten.”

  Maja Alm har i samme forbindelse meddelt Dansk Atletik, at hun ikke er aktuel for at prøve at kvalificere sig til OL i 2021. Det var oprindeligt planen inden coronapandemien ramte og satte al sport på pause.

  Efter at OL blev udskudt, var det som om at gnisten for at hele tiden at gå efter ny pr på 5.000 meter forsvandt, og efter mit motivationsbreak i efteråret og aflyste stævner, føler jeg heller ikke at mit erfaringsgrundlag på maraton er stort nok på nuværende tidspunkt til at satse på OL 2021. Jeg vil ikke sige at OL-drømmen er helt slukket på længere sigt, men i 2021 kommer det udelukkende til at handle om orienteringsløb,” afslutter hun.     

  Foto: Maja Alm ved siden af Line Cederberg, Cecilie Klysner og Agnes Nørgård Kracht ved starten på en træning under landsholdssamlingen i Silkeborg i uge 7 - af Iben Valery.  

 4. Tema loebere uden klub

  Der bliver langt bedre muligheder for at arrangere orienteringsaktiviteter, når forsamlingsgrænsen fra på mandag d. 1. marts 2021 hæves fra 5 til 25 personer for udendørs idræt.

  Det er et politisk flertal blevet enige om i en aftale om en mindre genåbning af samfundet.

  Dels bliver det muligt at genoptage nogle af de klubaktiviteter, der har været sat i bero i mere end to måneder nu, og dels kan det måske lade sig gøre at arrangere deciderede stævner og konkurrencer i den kommende tid, hvis de kan planlægges med hensyntagen til de gældende restriktioner.

  DOF's tekniske retningslinjer for afvikling af stævner i coronatiden blev senest opdateret i oktober.

  Her blev følgende punkter ændret:

  • Det er tilladt at udlevere løse postbeskrivelser
  • Det er tilladt at udlevere flaskevand i mål
  • Anbefalingen om at putte lejebrikker i sæbevand gælder ikke mere, idet det er konstateret, at sæbevand kan fjerne skriften på brikkerne. Klubberne må derfor selv vælge, hvorledes brugte brikker håndteres. Man kan f.eks. give dem “karantæne” i et par dage.

  Med den nye grænse på 25 personer anslår Stævne og Reglementudvalget, at det bør være muligt at lave stævner med Put & Run, hvis man laver tilmelding i startslots med maks. 20 personer. Det vil give plads til 5 stævneofficials.

  Der skal naturligvis fortsat udvises særlig omhu med hygiejne.

  Stævne og Reglementudvalget følger op på udmøntningen af de nye retningslinjer i de kommende dage, og vender tilbage hvis der dukker afgørende ændringer op.

  Du finder DOF's tekniske retningslinjer til stævner her. SRU har ikke udarbejde retningslinjer for træningsaktiviteter.

  Spørgsmål til retningslinjerne kan stilles til SRU-formand Erik Nielsen på mail.

  Danmarks Idrætsforbund opdaterer løbende sin særlige corona-hjemmeside, der informerer om corona og restriktioner. Find den her.

  DIF har også lavet en side med spørgsmål og svar til dagens udmelding. Den finder du her.

  Myndighedernes coronaside finder du her.

   

   

 5. 2021 nyhed landsholdstraening

   

  Indbydelse til åben national elitekonkurrencetræning lørdag d.27/2 i Højen ved Vejle 

  Landsholdet og OK Snab indbyder alle talent- og eliteløbere (15-40 år) til en åben national konkurrencetræning i Højen ved Vejle, hvor konkurrencetræningen vil blive afviklet i løbet af lørdagen. Det vil ske med god spredning mellem alle deltagerne - både i skoven og ved parkering, start og mål.

  Konkurrencetræningen var oprindeligt tænkt som den første i en række af 5 nationale stafettræninger i løbet af 2021 rundt omkring i Danmark, da ét af landsholdets hovedfokusområder i år er både skov- og sprintstafet. Men da det fortsat ikke er muligt at forsamle flere end 5 personer på samme tid (ud over landsholdsløberne), så bliver den første konkurrencetræning i stedet afviklet som en forlænget mellemdistance med individuel start med god mellemrum, i stil med den måde som mange klubber arrangerer coronavenlige træningsløb for tiden.

  Banerne er hhv. 5,7 km. for damer og 6,9 km. for herrer med vindertid på 45 minutter for begge klasser. Landstræner Tue Lassen står for terrænvalg og baner med henblik på at udfordre på vejvalg og gennemførsel i stærkt kuperet terræn, noget som også bliver aktuelt i de tjekkiske VM-terræner til sommer. Der vil være tidtagning med SportIdent touchfree og gps kan efterfølgende uploades til www.o-track.dk for sammenligning af vejvalg.

  En del af landholdsløberne har meldt deres ankomst og vil starte fra kl. 10.00, og i timerne efter vil det være muligt for andre talent- og eliteløbere at prøve kræfter med de samme baner og matche sig mod landsholdsløbernes tider. OK Pan Elite har således også meldt deres ankomst, og vil blive tildelt starttider i de efterfølgende timer, men der er plads til flere.

  Tilmelding skal ske til Tue Lassen (tul@do-f.dk) senest på onsdag d. 24/2, hvorefter der vil blive lavet en udførlig logistikplan og startliste, som sikrer at alle retningslinjer overholdes.

  Ved mange tilmeldinger kan det således blive aktuelt at starttiderne kan komme et godt stykke ud på eftermiddagen. Instruktion og plan vil blive udsendt direkte til de tilmeldte deltagere på torsdag.

  Resultatliste med stræktider vil efterfølgende kunne findes på https://center.sportident.com/results/orienteering/dansk-orienterings-forbund

 6. 2021 Uge7 Samling 1

  Den årlige landsholdssamling, der plejer at gå til Spanien eller Portugal, blev i år skiftet ud med en tur til Ry-Silkeborgområdet. Selvom området efterhånden er velkendt af de danske landsholdsløbere, lykkedes det at få stablet en samling på benene af høj kvalitet.

  Tekst og foto af Iben Marie Kuhrt Valery

  Da det i januar stod klart at den traditionelle Sydsamling i uge 7 måtte aflyses, blev mulighederne for at afholde træningslejr i Danmark undersøgt. Plan B, som var Bornholm, endte med heller ikke at kunne lade sig gøre af logistiske årsager, og turen gik derfor til det velkendte Søhøjland omkring Silkeborg. Men på trods af at det endte med en plan C, lykkedes det at afholde en samling af høj kvalitet med flere træninger i fede – og for de fleste løbere sjældent besøgte skove.

  Vellykket trods ændring af planer

  U23-, Elite- og Verdensklassegruppen på landsholder kan fortsat afholde samlinger på ”normal”vis, da de er underlagt specielle retningslinjer fra DIF og Kulturministeriet. Landsholdet gjorde på samlingen dog meget ud af at sikre sig, at der ikke blev bragt smitte med ind i starten og på samlingen. For at sikre en coronafri samling skulle alle deltagere således fremvise både en negativ PCR- og kviktest inden afgang, og i løbet af ugen fik alle foretaget en kviktest, samtidig med at der blev skabt en ”boble” for samlingen med minimal kontakt med omverdenen.

  Eftersom samlingen var en erstatning for de fantastiske terræner ved Burgohondo vest for Madrid, blev der gjort meget ud af at finde terræner, løberne ikke har været så meget i før, og som ofte er svære at få tilgang til, da de er privatejede. Programmet stod bl.a. på skovtræninger i Hjermind Egekrat, Hjortsballe Krat, Sukkertoppen den nordlige del af Gjern Bakker, Hørbylunde og Grundet Skov i Grejsdalen i Vejle, samt sprinttræninger i Herning C, Silkeborg C og Horsens C.

  En stor tak til de lokale klubber (Herning OK, Silkeborg OK, OK Pan Aarhus, Horsens OK og OK Snab) for uundværlig hjælp med at indhente tilladelser og have opdaterede kort. At samlingen ikke foregik sydpå, var derfor ikke noget, der fyldte undervejs, fortæller landsholdsløber Nicoline Klysner.

  ”Det var rigtig godt med tanke på, at de har skullet lave det om så mange gange. Der var gjort meget ud af, at vi kom rundt til terræner, vi ikke har løbet så meget i,” siger hun.

  Det er også oplevelsen fra landsholdtræner Jeppe Ruud, at samlingen har været vellykket. Både med blik på det korte varsel, men også i forhold til højt niveau fra løbernes side.

  ”Det føles enormt lovende, efter vi har holdt den her samling. Jeg synes, vi står rigtig stærkt, og måske endda stærkere end for et halvt år siden. Der er flere, der er kommet tilbage fra skader, og niveauet er højt - specielt de unge har rykket sig meget,” siger han.

  2021 Uge7 Samling 2

  Fokus på konkurrencetræning

  Grundet corona har der ikke været mulighed for at løbe konkurrencer det sidste lange stykke tid, og det ser ikke ud til at ændre sig lige foreløbig her i foråret. Derfor var konkurrencetræninger højt prioriteret på samlingen, hvor der fem af dagene blev løbet træninger i højt tempo. Mere specifikt har der været fokus på stafet, hvor løberne har skullet præstere under stressede situationer i simulerede stafetscenarier både i skov og på sprint.

  Specielt denne slags træninger er noget, der har manglet ifølge Nicoline Klysner.

  ”Man har løbet mange træninger med sig selv i roligt tempo, så det var fedt at få løbet konkurrencer med højere fart, synes jeg.”

  Hun bliver bakket op af landsholdskollegaen Andreas Bock, der lige er kommet tilbage fra skade og også bifalder konkurrencetræningerne, hvor man har kunnet måle sig med de andre.

  ”Trænerne har fået lagt træninger, der virkelig har været motiverende at løbe. Jeg lagde også mærke til, at mange var godt løbende, og det giver meget på stafettræning, at man kan ligge og presse hinanden i skoven.”

  2021 Uge7 Samling 3

  Næste skridt - Euromeeting

  De tjekkiske VM-arrangører har nu endelig fået grønt lys fra de tjekkiske myndigheder til at afholde Euromeeting i Tjekkiet i midten af marts i meget VM-relevante terræner. Samtidig giver de danske myndigheder grønt lys til, at de danske landsholdsløbere kan tage af sted. Noget som mange af landsholdsløberne vælger at benytte sig af for både at få set på de specielle sandstensterræner og få noget tiltrængt international konkurrencetræning inden årets mesterskaber skydes i gang med sprint-EM i Schweiz i midten af maj.

  Alle de store europæiske orienteringsnationer er således også tilmeldt, så der er lagt op til nogle højprofilerede konkurrencer, hvor det skal blive enormt spændende at se, hvor niveauet er efter halvandet år uden internationale konkurrencer.

  Nicoline Klysner og Andreas Bock har begge takket ja til det frivillige og selvbetalte tilbud om at tage til Euromeeting, og for Andreas Bock er det den første internationale konkurrence som senior.

  ”Jeg ser meget frem til det, og dét at få lov til at løbe konkurrence igen. Jeg er spændt på, hvordan jeg ligger i forhold til de nye konkurrenter, jeg skal løbe imod.”

  15 af de danske landsholdsløbere har sagt ja til at deltage i Euromeeting, som foregår fra den 12. til den 14. marts, og flere vælger også at blive efterfølgende for en selvarrangeret VM-træningslejr.

  2021 Uge7 Samling 4

 7. 2019 U18 Samling Jeppe Ruud

  I begyndelsen af april – i forbindelse med påsken - skulle landsholdsløbere fra U18- og U23-grupperne have været i Belgien for at deltage i Junior European Cup, JEC.

  Men de tre konkurrencer der var planlagt i det sydøstlige hjørne af landet, er aflyst på grund af coronapandemien.

  Det skriver arrangørerne på deres Facebook-side i et opslag, du kan se her.

  Landstrænerne har selvfølgelig fuld forståelse for beslutningen og er i gang med at undersøge muligheden for at skabe en alternativ samling under hjemlige himmelstrøg.

 8. 2021 reglementforsider

  I det nye reglement har der indsneget sig et par trykfejl i banenøglen for DM Sprintstafet.

  For det første skal klassen D/H ændres til D/H21, og for det andet er D/H60 medtaget to gange. Den sidste af de to skal i stedet være D/H70 med samme vindertid.

  Arrangørerne af stævnet er allerede informeret om fejlen. 

  Du finder Fod-O-reglementet for 2021 og frem her.

 9. 2021 landshold 4

  Kan du slå Jakob Edsen på et langstræk eller være skarpere end Cecilie Klysner til at finorientere de sidste 100 meter ind i tætheden?

  I de kommende uger får du i hvert fald muligheden for at gøre forsøget over to omgange. 

  Landsholdet har i de seneste år flere gange indbudt til åbne træninger, hvor eliteløbere uden for landsholdsgrupperne har været inviteret med til en eller flere af træningerne i en samling.

  Det kan selvsagt ikke lade sig gøre i denne omgang på grund af coronarestriktionerne, men du kan stadig prøve formen af mod landsholdsløberne i den kommende uge, hvor de er samlet i Midtjylland.

  Tirsdag d. 16. februar løber landsholdet en afkortet langdistance i Hjortsballe Krat på baner, der er tilgængelig i hele uge 7.

  Du kan selv printe banerne fra Silkeborg OK’s hjemmeside - de kommer til at ligge her i løbet af weekenden - optage dit GPS-spor på ur eller med mobilen og bagefter sammenligne tider og vejvalg i O-track (SOK ÅBNE O-LØB, HJORTSBALLE KRAT, UGE 7).

  Herrerne løber bane 1 – svær lang 9,8 km og damerne løber bane 2 – svær mellem 7,3 km.

  Landsholdet glæder sig til konkurrencen mod alle interesserede, men beder om at I ikke løber banen tirsdag formiddag fra 10-12 – for at undgå at overtræde den skrappe forsamlingsgrænse.

  Landsholdet skulle have tilbragt uge 7 på en sydsamling i Spanien, men coronasituationen har gjort det nødvendigt at flytte samlingen til hjemlige himmelstrøg.

  Næste gang du kan prøve kræfter med landsholdsløberne er 27. februar, hvor der er en forlænget mellemdistance på menuen i Højen ved Vejle. 

  Den arrangeres i samarbejde med OK Snab.

  De endelige detaljer er ikke helt på plads, men træningen er åben for at danske talent-/eliteløbere kan komme og løbe i løbet af formiddagen på egen hånd og med SI-air i skoven til tidtagning.

  Der kommer mere information om den mulighed - ift. tilmelding og logistik, så restriktionerne kan overholdes.

  Foto: Iben Valery

 10. 2020 repmoede

  Tilmeldingen til Dansk Orienterings-Forbunds repræsentantskabsmøde 2021 er nu åben. Det gøres nemmest i O-service.

  Mødet afholdes lørdag d. 6. marts fra kl. 9.00 – 12.30 over videoplatformen Teams, da de nuværende coronarestriktioner ikke tillader større forsamlinger.

  Som Danmarks Idrætsforbund har beskrevet her, betragtes forsamlingsforbuddet som en nødretstilstand, der giver specialforbund ”mulighed for at afvige fra vedtægterne og fra uskrevne foreningsregler,” og derfor har DOF’s hovedbestyrelse valgt at gennemføre repræsentantskabsmødet som videomøde.

  Der vil i ugen op til repræsentantskabsmødet blive afholdt to seancer, hvor det er muligt at prøve både platformen Teams og det digitale stemmesystem som bruges til afstemninger under mødet. Der sendes information ud om dette direkte til deltagerne umiddelbart efter at tilmeldingsfristen er udløbet d. 1. marts.

  Stemmeafgivelsen foregår som nævnt digitalt, og de stemmeberettigede deltagere får invitation til afstemninger på mail. Man skal derfor have adgang til sin mail-konto under mødet. Hvis man har stemmeret med de to stemmer, hver klub råder over, skal man have adgang til to forskellige mail-konti.

  Program for repræsentantskabsmødet:
  Kl. 09-10: Indskrivning og test
  Kl. 10-12.30: Repræsentantskabsmøde

  DOF’s mødemappe er endnu ikke tilgængelig, da forbundet fortsat afventer materiale fra den eksterne revision. Denne vil blive tilgængelig via hjemmesiden og sendes på mail til klubformændene.

  For at have stemmeret ved repræsentantskabsmødet, skal du udfylde en anmeldelsesblanket og sende den til DOF’s sekretariat (f.eks. på e-mail:dof@do-f.dk) allersenest når repræsentantskabsmødet indledes d. 6. marts kl. 10.00. Men meget gerne i bedre tid. Du kan downloade blanketten her.

  Der er foreløbig indkommet to forslag til repræsentantskabet:

  Forslag 1: At klubberne kan undgå den skriftlige anmeldelse af stemmeberettigede.

  Forslag 2: At gøre det muligt og lovligt at afholde et helt eller delvis online repræsentantskabsmøde med mulighed for elektronisk afstemning. 

FIF Hillerød Orientering

Klubhus   CVR   32232965
    Bank   Spar Nord Hillerød
"Kompashuset"   Konto   9213-4560075893
Ødamsvej 36   IBAN   DK0992134560075893
3400 Hillerød    BIC   SPNODK22

Medlem af

      

Top
Template by JoomlaShine